Maia Sandu: România a fost alături de Republica Moldova la bine şi la greu; parteneriatul ne va ajuta să depăşim greutăţile

Publicat: 29 iul. 2022, 13:14, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
Maia Sandu: România a fost alături de Republica Moldova la bine şi la greu; parteneriatul ne va ajuta să depăşim greutăţile
MAIA_SANDU_031_INQUAM_Octav_Ganea

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, vineri, că România a fost alături de Republica Moldova de-a lungul anilor ‘la bine şi la greu’, arătând că vocea României „a răsunat puternic” la Bruxelles în susţinerea acordării Moldovei a statutului de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană şi că are încredere că parteneriatul moldo-român va ajuta la depăşirea greutăţilor cauzate de războiul din Ucraina.

„Mă bucur să revin la Bucureşti pentru a vă transmite personal recunoştinţă pentru sprijinul neobosit, consecvent şi generos pe care România ni-l oferă în ultimii ani. Vă mulţumesc pentru acest ajutor. Apreciez, în acest context, consolidarea relaţiilor dintre instituţiile noastre. În februarie, guvernele ţărilor noastre au avut o şedinţă comună care a pus bazele mai multor proiecte bilaterale importante în iunie şi parlamentele s-au convocat pentru o şedinţă comună, iar cooperarea între comisiile parlamentare este la fel una foarte bună”, a afirmat Maia Sandu, într-o declaraţie comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ea a spus că este convinsă că dialogul dintre instituţiile celor două state se va intensifica şi mai mult pe măsură ce Republica Moldova va avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană, menţionând că experienţa României în acest domeniu va fi foarte utilă.

„De asemenea, vă mulţumim pentru faptul că ne sprijiniţi în demersul nostru european. Suntem foarte recunoscători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie şi pentru vocea României care are sunat puternic la Bruxelles în susţinerea acordării Moldovei a statutului de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Integrarea europeană va însemna pentru Moldova consolidarea unei societăţi ghidate de supremaţia legii şi respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogată şi prosperă piaţă de investiţii şi noi oportunităţi pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a adăugat Maia Sandu.

Ea a menţionat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea în incertitudine, iar Moldova este, după Ucraina, ţara cea mai afectată de conflict.

„Războiul a destabilizat piaţa energetică şi, cu ea, securitatea energetică a Moldovei. Inflaţia record, datorată în special creşterii bruşte a preţurilor la energie şi carburanţi, afectează capacitatea de cumpărare a cetăţenilor şi pune presiune mare pe producătorii noştri, mulţi dintre care au pierdut şi pieţele de desfacere din est. În acest an suntem loviţi şi de secetă, care pune în pericol munca agricultorilor. Combinaţia de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru ţara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri”, a mai spus preşedintele Republicii Moldova, amintind că România, alături de Germania şi Franţa, a co-fondat Platforma de Sprijin pentru Moldova.

Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova vrea să cumpere gaze din România cât mai curând posibil.

„Situaţia ne cere să acţionăm cu urgenţă maximă şi să căutăm soluţii alternative pentru a păstra stabilitatea ţării şi a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluţii pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România şi este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând”, a mai transmis Sandu, adăugând că Republica Moldova este o ţară mică, vulnerabilizată de război şi cetăţenii plătesc deja un preţ dublu faţă de cel pe care îl plătesc consumatorii din România.

Maia Sandu a menţionat că şi Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusiv de gaze naturale, şi caută soluţii de substituire pentru această iarnă a gazelor cu păcură, lemne sau cărbune.

Ea a arătat că Republica Moldova este îngrijorată de securitatea ei, iar instituţiile urmăresc cu atenţie evoluţia situaţiei din regiunea transnistreană.

„Situaţia volatilă de pe câmpul de lupte, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de est cresc gradul de incertitudine. Creşte numărul provocărilor lansate de forţe interne, ce urmăresc destabilizarea situaţiei din Republica Moldova”, a mai declarat şeful statului moldovean.

Moldova, potrivit acesteia, va continua eforturile de reformare a instituţiilor, a justiţiei şi organelor de control, a sectorului serviciilor publice şi să finanţeze proiecte de dezvoltare a infrastructurii, de încurajare a afacerilor, în educaţie şi sănătate.

Potrivit ei, „România a fost alături de Moldova de-a lungul anilor la bine şi la greu”.

„Am încredere că parteneriatul moldo-român ne va ajuta să depăşim cu bine şi greutăţile cauzate de războiul din Ucraina. Acest război nedrept şi sângeros trebuie oprit. Ucraina are nevoie de ajutor. (…) Suntem alături de Ucraina. Le dorim izbândă şi pace. În vremuri tulburi înving omenia, grija, solidaritatea, ajutorul reciproc”, a subliniat Maia Sandu.

Maia Sandu, care efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis, a fost primită cu onoruri militare la Palatul Cotroceni.