Majorarea salariilor: un leu în portofel, trei lei la stat

Majorarea salariului minim este o iluzie. Pentru cei 83 de lei în plus la salariu, statul primește de aproape trei ori mai mult.

Problema este că majorarea salariilor vine la pachet cu eliminarea unei scutiri de taxe. Astfel, dacă la 1 octombrie salariul minim brut va ajunge la 3.300 și nu va mai exista scutirea de taxe actuală pentru 200 de lei, angajații vor primi în mână 1.964 de lei. Dacă scutirea ar fi rămas în vigoare, netul era mai consistent, respectiv 2.164 de lei.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mari din România a spus că antreprenorii ar fi de acord cu majorarea salariului minim pe economie, dacă banii ar ajunge în proprietatea angajaților, nu la bugetul de stat, prin taxe și impozite.

În estimarea guvernamentală referitoare la impactul bugetar din 2024 se poate observa cum la fiecare 5 lei luați în plus de la populație și firme, statul va taxa un singur leu din sectorul bugetar.

Deci, pentru anul viitor, guvernul a estimat că va acumula un plus bugetar de aproximativ 20 de miliarde de lei, din care bugetarii contribuie cu doar 3,4 miliarde, în timp ce restul de 16,5 miliarde de lei vor fi încasați din taxe și impozite.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole