Majoritatea polițiștilor cred că Guvernul nu va putea aplica măsurile anti-Covid fără sprijinul lor

Publicat: 04 ian. 2021, 16:07, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Majoritatea polițiștilor cred că Guvernul nu va putea aplica măsurile anti-Covid fără sprijinul lor
politia română

Mai mulți membri ai Sindicatului Europol au participat la un sondaj referitor la noul Guvern Cîțu. În acest context, 94,37% dintre respondenți sunt de părere că Executivul nu va mai putea controla măsurile stabilite de lege pentru prevenirea infectării în cazul în care polițiștii nu vor mai acționa în prima linie.

Potrivit rezultatelor sondajului date luni publicităţii, doar 5,63% dintre cei 4.837 de respondenţi cred că Guvernul va putea menţine restricţiile fără sprijinul poliţiştilor.

Trei sferturi dintre participanţii la sondaj (74,71%) consideră că varianta suspendării activităţii de către poliţişti prin rămânerea acestora în unităţi şi intervenţia doar la apelurile de urgenţă unde este pusă în pericol viaţa unei persoane va determina Guvernul să revină asupra îngheţării salariilor poliţiştilor, în timp ce un sfert (25,29%) dintre aceştia nu cred că Executivul va renunţa la această decizie, conform Agerpres.

De asemenea, aproape toţi respondenţii (99,12%) consideră că poliţiştii sunt discriminaţi în raport cu categoriile de bugetari pentru care OUG pentru îngheţarea salariilor nu produce efecte, deoarece aceştia sunt deja plătiţi pe grila de salarizare pentru anul 2022.

Pe de altă parte, 54,95% dintre poliţiştii participanţi la sondaj au menţionat că de la începutul pandemiei nu au beneficiat permanent de echipamente de protecţie asigurate de angajator, doar 45,05% răspunzând favorabil la această întrebare.

Totodată, 98,36% din respondenţi au precizat că Ministerul Afacerilor Interne nu le-a pus la dispoziţie spaţii de cazare pentru situaţiile în care au fost contacţi direcţi şi au fost nevoiţi să se izoleze/carantineze pentru a nu se întoarce la domiciliu şi a infecta membrii familiei.

Alţi 95,56% dintre participanţii la sondaj au menţionat că angajatorul nu le-a asigurat teste gratuite de depistare a coronavirusului.

La sondajul derulat de Sindicatul Europol au participat 4.837 de poliţişti din 31 de judeţe şi Bucureşti.

În cursul zilei de luni, reprezentanţii federaţiilor sindicale din cadrul Sindicatului Europol urmează să discute calendarul acţiunilor publice pe care poliţiştii intenţionează să le desfăşoare în semn de protest faţă de îngheţarea salariilor lor în anul curent.