Malta, locul cu deconturi la cazări și cu povești fabuloase

Publicat: 14 ian. 2022, 07:45, de Puterea.ro, în Travel , ? cititori
Malta, locul cu deconturi la cazări și cu povești fabuloase

V-ați făcut planuri de vacanță pentru anul ăsta? Dacă nu – iar dacă da, luați în calcul o modificare – poate e bine să includeți în ele și destinația Malta. Insula aia din Marea Mediterană, de lângă Sicilia, care e, totodată, stat de sine stătător în Uniunea Europeană, chiar dacă este a noua cea mai mică țară din lume.

Și care, nu doar că are locuri mirifice pentru petrecerea vacanței, vestigii istorice, pe cât de misterioase, pe atât de frumoase, mâncare bună și pe săturate, ci, acum, la inițiativa autorităților malteze, are și o noutate benefică pentru buzunare: decontează costurile de cazare, parțial sau integral.

Bani înapoi la cazare

Să începem cu decontarea. Nu-i de colea să te duci în vacanță și să primești niște bani înapoi. Autoritățile din Malta, văzând cum turismul, din cauza pandemiei, se prăbușește, a decis să găsească o soluție pentru redresarea acestuia. Are la dispoziție un buget de 3,5 milioane de euro de care și-a propus să profite până la 35.000 de turişti. Și, au fost luați în calcul turiștii care călătoresc pe cont propriu, fără agenții de turism în spate.

Aceștia, dacă ajung la Malta după 1 iunie și rezervă minimum trei nopți de cazare la un hotel, primesc înapoi o sută de euro de persoană la un hotel de cinci stele, 75 de euro de persoană pentru hotelurile de patru stele şi 50 de euro de persoană la hotelurile de trei stele. Iar dacă se cazează în insula Gozo, mai au o reducere de 10% la rezervări. Cei interesați, se înregistrează pe pagina web a Autorității pentru Turism din Malta.

Poveste cu giganți

Ziceam mai sus că Malta are multe de oferit, dacă alegeți să ajungeți aici. Plaje frumoase, locuri de vis, povești fabuloase. Toate se întind pe numai 316 km pătrați. Se spune că a început să fie locuită în urmă cu 5000 î.Hr. și există o legendă prin care se arată că aici trăiau, printre oameni, niște monștri uriași, cu chip de om.

Legenda i-a înregistrat drept giganții care au construit templele megalitice, ale căror ruine încă se mai păstrează. Cel mai fascinant dintre acestea este templul Ggantija, situat în insula Gozo. El ar fi fost construit de o femeie gigantică. Aceasta a cărat, conform legendei, singură bolovanii uriași cu care a ridicat templul, în care, mai apoi, au fost poftite femeile infertile să se roage, ca să poată să aibă copii. Templul de aici depășește, ca vechime, cu peste 1.000 de ani, Piramidele din Giza sau Stonehedge.

Sfântul Apostol Pavel, promotorul creștinismului la Malta

Grota sfântul Pavel se găsește în Malta și are, de asemenea, o poveste frumoasă. Ea, povestea, este despre Sfântul Apostol Pavel. Se spune că, în anul 60 d. Hr., corabia Sfântului Apostol Pavel, care a fost trimis la Roma ca prizonier, ar fi naufragiat, în urma unei furtuni, în apropiere de coasta malteză. Deși din corabie n-a rămas nimic, oamenii au fost salvați toți, ca prin minune.

Legenda spune că naufragiații au fost chemați de către localnici să se încălzească. Moment în care, Apostolul Pavel a fost mușcat de o viperă. Cum toate viperele erau veninoase și nu scăpa nimeni care a fost muşcat, oamenii se așteptau ca acesta să moară. Dar, cum nu s-a întâmplat nimic, localnicii au înțeles că este vorba despre un om ales și au început, încet, încet să creadă în Dumnezeu şi să se convertească la creștinism. Grota în care a locuit atunci Sfântul Apostol Pavel îi poartă acum numele.

Calypso

Despre nimfa Calypso cred că a auzit toată lumea, că a povestit Homer în Odiseea, despre ea. Calypso este cea care s-a îndrăgostit de Ulise și a dorit să-l păstreze pentru ea, promițându-i nemurirea. Dar, cum Ulise era cu gândul la Penelopa, nu a fost de acord. Nici să rămână, nici să fie nemuritor. Așa că, e ținut șapte ani prizonier aici, în peștera de pe insula Ogygia, una dintre cele trei ale Maltei, unde locuia nimfa.

Se mai spune că aceasta ar fi insula Gozo de acum. Iar peștera despre care se spune că a fost casa nimfei, îi poartă numele.

Ar mai fi de spus că insula din Mediterană este folosită ca platou de filmare pentru cineaști. Şi că limba care se vorbește în Malta este de origine semitică, nesemănând cu limbile europene. Deşi foloseşte alfabetul latin, malteza este, mai degrabă, înrudită cu araba și ebraica. Greu de spus cum de s-a „cimentat” în timp astfel.