Mandat de arestare pe numele lui Putin, emis de Curtea Penală Internațională

Curtea Penală Internațională a anunțat azi că a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin „în contextul situației din Ucraina„.

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară a II-a Curții Penale Internaționale (CPI) a emis mandate de arestare pe numele a două persoane în contextul situației din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova”, informează CPI pe site-ul său.

„Dl Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război vizând deportare ilegală a populației (copii) și pentru cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (…) Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat începând, cel puțin, din data de 24 februarie 2022. Există motive rezonabile de a crede că dl. Putin poartă o răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior, (i) pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora (…) pentru că nu a exercitat un control corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele sau au permis comiterea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv”, precizează textul menționat.

De asemenea, a emis un mandat de arestare pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul Rusiei pentru drepturile copilului, pe baza unor acuzații similare.
Moscova a negat acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Unele abuzuri pot fi catalogate drept crime împotriva umanităţii, însă anchetatorii ONU nu au observat un genocid în Ucraina după invazia rusă în această ţară, au declarat joi experţii Naţiunilor Unite, care recomandă totuşi continuarea studiilor pe această temă.
Raportul afirmă că forţele ruse au efectuat atacuri „nediscriminatorii şi disproporţionate” asupra Ucrainei şi cere ca autorii să fie traşi la răspundere.

„Conflictul armat în curs de desfăşurare din Ucraina a avut efecte devastatoare la diferite niveluri. Pierderile umane şi nepăsarea generală faţă de viaţa civililor sunt şocante „, a declarat Erik Mose, preşedintele comisiei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Cum se pot schimba banii vechi? Află ce bancă cumpără bani...

Mulți dintre noi găsim bani vechi prin casă și ne întrebăm dacă se pot schimba banii vechi și ce bancă îi cumpără. Ei bine,...