Proteste la Paris împotriva legii care interzice difuzarea imaginilor cu polițiști

Publicat: 22 nov. 2020, 15:30, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Proteste la Paris împotriva legii care interzice difuzarea imaginilor cu polițiști
Proteste Paris (sursa https://www.euronews.com/)

Mii de manifestanți au ieșit sâmbătă pe străzile Parisului pentru a protesta împotriva unei noi legi propuse care ar interzice difuzarea imaginilor personalului de poliție, scrie Euronews.

Protestatarii s-au adunat pe Esplanada Drepturilor Omului la Trocadero, scandând „Libertate!” și purtând pancarte care spuneau: „Nu statului polițist”.

Proiectul de lege privind securitatea, care a fost dezbătut marți de parlamentarii francezi, ar face o infracțiune pentru oricine – jurnaliști și civili – să împărtășească imagini cu ofițeri de poliție, cu excepția cazului în care fețele lor ar fi fost estompate.

Mai mult, publicarea de imagini pe rețelele de socializare cu intenția de a submina „integritatea fizică sau psihologică” a unui ofițer de gardă ar putea fi pedepsită cu o pedeapsă de un an de închisoare sau cu o amendă de până la 45.000 euro.

Reforma juridică, propusă de guvernul centrist al președintelui Emmanuel Macron în octombrie, a declanșat proteste în orașe din Franța, inclusiv Paris, Lyon, Bordeaux și Marsilia.

De asemenea, a adunat critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului și a jurnaliștilor care consideră proiectul de lege ca un mijloc de bâlbâire a libertăților presei și de a submina o verificare a potențialelor abuzuri de putere de către poliție. Ei susțin, de asemenea, că formularea proiectului de lege este prea vagă.

„Dacă o astfel de lege ar intra în vigoare așa cum este, ar constitui o încălcare gravă a dreptului la informație, la respectarea vieții private și la libertatea de întrunire pașnică, trei condiții care sunt totuși esențiale pentru dreptul la libertate de exprimare „, a declarat Amnesty France într-o declarație pe site-ul lor web înainte de dezbaterea parlamentară.

„Acest lucru ar putea contribui la o cultură a impunității care, în cele din urmă, dăunează imaginii poliției și contribuie la subminarea legăturii necesare de încredere dintre poliție și populație.”

Măsura, care este o modificare a legislației existente, a fost comparată cu o lege similară deja în vigoare în Spania din 2015.

Parlamentul francez a respins o propunere similară la începutul acestui an. Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat totuși că articolul 24 este necesar pentru „a-i proteja pe cei care ne protejează” după rapoarte că ofițerii de poliție sunt din ce în ce mai vizați și amenințați.