Maramureş: 40 de migranţi şi călăuzele letone – descoperiţi la frontiera cu Ungaria

Publicat: 04 sept. 2022, 13:21, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Maramureş: 40 de migranţi şi călăuzele letone - descoperiţi la frontiera cu Ungaria

Poliţiştii de frontieră sătmăreni în cooperare cu lucrători ai IPJ Satu Mare au depistat 40 de cetăţeni din Bangladesh şi Siria care au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge în final în Italia, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Iulia Stan.

Conform aceleiaşi surse, cei doi şoferi ai microbuzelor care îi transportau, ambii cetăţeni letoni, sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi, fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

„Poliţiştii din cadrul Secţiei Poliţie Rurală Petreşti au identificat în trafic un autovehicul înmatriculat în Slovacia, la volanul căruia se afla un bărbat, de 43 de ani, cetăţean leton. În urma efectuării unui control asupra autovehiculului, poliţiştii au identificat 20 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, toţi cetăţeni din Bangladesh, care nu aveau asupra lor acte de identitate. Drept urmare, şoferul leton împreună cu grupul format din 20 de cetăţeni din Bangladesh au fost conduşi la sediul STPF Satu Mare în vederea continuării cercetărilor”, a spus Iulia Stan.

De asemenea, şi poliţiştii de frontieră din Berveni au descoperit 20 de cetăţeni străini care mergeau pe jos spre frontiera cu Ungaria.

„Câteva ore mai târziu, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berveni au depistat, pe direcţia localităţii Berveni, alţi 20 de cetăţeni de origine afro-asiatică, îndreptându-se pe jos, spre frontiera cu Ungaria, iar pe sensul de ieşire din România, la PTF Urziceni, o autoutilitară înmatriculată în Slovacia, condusă tot de către un cetăţean leton, în vârstă de 42 de ani. În urma investigaţiilor efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că şoferul microbuzului care s-a prezentat în Urziceni a transportat cel de-al doilea grup până în apropierea frontierei cu Ungaria, iar ulterior urma să treacă prin punct pentru a-i aştepta în Ungaria. Şi în această situaţie, atât acesta, cât şi grupul format din 20 de cetăţeni din Siria, cu vârste cuprinse între 11 şi 47 de ani (10 adulţi şi 10 minori), au fost conduşi la sediul STPF Satu Mare în vederea continuării cercetărilor”, a mai precizat Iulia Stan.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că trei migranţi sunt solicitanţi ai statutului de azilant în România, iar restul (în afară de minori) au avize de muncă în România. Cu toţii au declarat că intenţionau să ajungă în Italia.

Potrivit sursei citate, în cauză, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pentru cei 40 de cetăţeni străini şi de trafic de migranţi pentru cei doi cetăţeni letoni. Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând ca procurorul de caz să dispună asupra lor măsurile legale.

Pe timpul acţiunii, poliţiştii de frontieră sătmăreni au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean – Satu Mare.