Marcel Ciolacu, într-un interviu la Reuters: Coaliția de guvernare va rezista până în 2024

Marea coaliţie de guvernare din România va rezista cel puţin până la alegerile generale din 2024, în ciuda unor divergenţe de politică, şi se va folosi de majoritatea sa parlamentară pentru a implementa reforme pe termen lung, a declarat miercuri preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, într-un interviu pentru Reuters.

Agenţia britanică de presă comentează că guvernul aflat în funcţie de trei luni controlează aproximativ 70% din mandatele din parlament, dar social-democraţii şi liberalii, foşti rivali, au dezacorduri privind măsurile fiscale şi creşterea salariilor şi a pensiilor, precum şi în legătură cu amploarea măsurilor de sprijin în cazul facturilor crescute la energie.

Pieţele, agenţiile de rating şi observatorii internaţionali au exprimat îndoieli că actuala coaliţie va rezista mult timp, temându-se că seria de schimbări rapide la guvernare din ultimii ani va continua.

România a avut 10 premieri în ultimii 10 ani

Reuters reaminteşte că România a avut 10 prim-miniştri în ultimii 10 ani.

În interviul pentru agenţia britanică de presă, Ciolacu a spus că majoritatea considerabilă de care dispune coaliţia va ajuta la depăşirea crizelor suprapuse din sănătate, energie şi economie.

„Când ai o astfel de majoritate, trebuie să ţinteşti de asemenea să faci lucruri îndrăzneţe”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor în interviu.

„Cred că această coaliţie de guvernare va funcţiona până în 2024 şi mai cred că are un viitor şi după 2024 cu aceeaşi structură”, a adăugat el.

„Nu poţi face lucruri în doar trei ani. România trebuie să revină la stabilitatea politică”, a declarat liderul PSD.

Ciolacu: Guvernul va prelungi schema de plafonare prețurilor la energie

Ciolacu a mai spus că guvernul va prelungi schema de ajutor în energie prin plafonarea preţurilor şi prin subvenţiile pentru gospodării şi companiile mici după expirarea ei în martie, respingând o propunere anterioară de reducere a TVA la preţurile la electricitate începând din aprilie.

„Dacă preţurile rămân plafonate, de ce să scazi TVA?”, a afirmat el.

Ciolacu a mai declarat că România trebuie să investească în noi surse de producţie de energie şi să devină independentă energetică în trei ani. El a precizat de asemenea că parlamentul va aproba modificări la taxa privind exploatările offshore care a îngreunat proiectele de gaze din Marea Neagră.

Reuters reaminteşte că această taxă este ultima în vigoare dintr-o serie de restricţii asupra sectorului energetic introduse de social-democraţi într-un precedent guvern din 2018.

Ciolacu s-a mai declarat „ferm convins că vom găsi soluţia corectă (…) pentru statul român, din perspectiva fiscalităţii, şi pentru investitori pentru a realiza aceste proiecte”, menţionând că aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare.

  1. Cum pot SUA să oprească proiectul gazoductului dacă Rusia invadează Ucraina?

    Vă rugăm să încercați să înțelegeți acest punct important: această criză este între Rusia și Ucraina, iar Ucraina este susținută, în moduri limitate, de fiecare națiune din Europa, cu excepția Belarusului. Statele Unite și Canada sunt implicate prin NATO și pentru că menținerea păcii și stabilității în Europa a fost cea mai mare prioritate a politicii externe a ambelor națiuni din 1945. Acesta este motivul pentru care ambele națiuni au instructori militari în Ucraina chiar acum.

    Acesta nu este un concurs de pișuri şi alte căcat-uri între Statele Unite și Vladimir Putin. Întregul continent european este investit în el, chiar dacă majoritatea națiunilor fac doar pași mici pentru a ajuta Ucraina.

    Cum credeți că ar putea interveni NATO în criza Rusia-Ucraina?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...