Marcel Ciolacu: Italia este al doilea partener comercial al României, partener strategic

Publicat: 19 iun. 2024, 20:26, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Marcel Ciolacu: Italia este al doilea partener comercial al României, partener strategic
Marcel Ciolacu: Italia este al doilea partener comercial al României, partener strategic

Italia este un partener strategic și un prieten apropiat al României, un fapt evidentiat de premierul Marcel Ciolacu în timpul întrevederii sale cu președintele Sergio Mattarella. Relația noastră consolidată se sprijină pe legături politice, economice și culturale deosebit de strânse.

Această conexiune s-a întărit și mai mult prin prezența în Italia a uneia dintre cele mai mari comunități românești, dar și prin prezența în România a unei comunități istorice de italieni și a unei societăți active de oameni de afaceri italieni.

Ciolacu, despre relația României cu Italia

Premierul Ciolacu a subliniat importanța acestui parteneriat strategic în cadrul celei de-a treia ședințe comune de Guvern, desfășurată la Roma pe 15 februarie 2024. Această întâlnire a demonstrat caracterul privilegiat al relațiilor bilaterale. Un punct esențial al discuțiilor a fost dedicat comunității românești din Italia, una dintre cele mai numeroase comunități românești din străinătate.

„Mulţumim autorităţilor italiene pentru tot ce au făcut în sensul integrării comunităţii româneşti, respectării drepturilor şi recunoaşterii beneficiilor pe care aceasta le aduce societăţii italiene. Apreciez în mod deosebit contribuţia statului italian la menţinerea legăturii românilor care studiază, muncesc şi trăiesc în Italia cu ţara de origine, cu limba română”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Un alt subiect important al dialogului a fost cooperarea economică. Anul trecut, schimburile comerciale bilaterale au atins o valoare record, depășind 20 de miliarde de euro. Premierul a subliniat: „cooperarea economică este un pilon al relației noastre bilaterale. Italia este al doilea partener comercial al României, a doua piață de destinație pentru exporturile românești și a doua țară de origine pentru importurile în țara noastră.”

De asemenea, premierul Ciolacu a apreciat nivelul excelent al cooperării bilaterale în domeniul securității și apărării. El a mulțumit președintelui Mattarella pentru participarea Italiei la misiunea de Poliție Aeriană Întărită și la programele de instruire comună cu piloții Forțelor Aeriene Române, desfășurate între 2021 și 2023.

Aceste eforturi comune au contribuit semnificativ la consolidarea securității și stabilității regionale, subliniind astfel importanța relației strategice dintre România și Italia.

În acest context, oficialul român a subliniat că Italia poate juca un rol crucial în realizarea viziunii României de a transforma Marea Neagră într-o zonă de pace, securitate și conectivitate. Această viziune poate fi atinsă prin intensificarea cooperării între statele cu interese comune din regiune și prin colaborarea strânsă cu comunitatea euroatlantică, beneficiind de sprijinul NATO și al Uniunii Europene.

Prim-ministrul României a apreciat, de asemenea, eforturile Italiei de a include și promova susținerea Ucrainei pe agenda G7, evidențiind în același timp că securitatea Republicii Moldova este strâns legată de stabilitatea în regiunea Mării Negre.

Premierul Marcel Ciolacu a punctat importanța avansării procesului de extindere atât pentru candidații din Balcanii de Vest, cât și pentru cei din Est, precum Ucraina și Republica Moldova. El a subliniat că pentru România, consolidarea pieței interne, creșterea convergenței și competitivității, următorul buget al UE și extinderea spațiului Schengen sunt deosebit de importante în viitorul ciclu instituțional.