Marcel Ciolacu, la Chișinău: Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă că România şi Republica Moldova trebuie să facă „un nou pas” şi să muncească împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor celor două ţări.

„Astăzi, trebuie să facem un nou pas şi să muncim, împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relaţiilor noastre bilaterale şi obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv. Şi spun ‘împreună’, pentru că experienţa de 15 ani pe care România o are în UE ne-a demonstrat că aceasta este calea pentru a aduce bunăstare cetăţenilor. Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri”, a spus Marcel Ciolacu, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, care are loc la Chişinău.

În opinia sa, este timpul ca România şi Republica Moldova să îşi asume „destinul comun” prin dezvoltarea inclusiv a unei zone economice şi comerciale comune şi facilitarea fluxului de persoane.

„Pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de uşor să facă afaceri la Chişinău precum la Bucureşti şi să ajungă de la Iaşi la Bălţi precum o face de la Alba Iulia la Cluj. Suntem primul partener comercial al Republicii Moldova, dar ne dorim să continuăm să investim şi mai mult. De aceea, este nevoie de stimulente şi facilităţi fiscale pentru companiile de stat şi private româneşti, dar şi pentru autorităţile locale care vor să investească aici. Mai mult, România are ambiţia să devină un hub de stabilitate şi dezvoltare regională prin asumarea unui rol activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei. Iar eu cred că Republica Moldova poate şi trebuie să devină un partener strategic în implementarea acestui obiectiv”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Marcel Ciolacu a menţionat că România, împreună cu partenerii din NATO şi UE, îşi reafirmă sprijinul şi garanţia de securitate pentru neutralitatea Republicii Moldova şi dreptul său de a-şi urma calea europeană.

„România răspunde pozitiv apelului lansat de Republica Moldova şi va oferi tot suportul necesar dezvoltării capabilităţilor de apărare, securitate şi de luptă împotriva ameninţărilor hibride, necesare asigurării independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Aţi traversat 31 de ani grei şi complicaţi. Multe generaţii de sacrificiu. Mulţi bărbaţi şi femei care, deşi au muncit din greu, şi-au văzut destinele frânte de sărăcie, lipsuri şi corupţie. Mulţi tineri au ales să plece din ţară. Şi noi am trăit aceeaşi tragedie socială şi am învăţat cum să înfruntăm aceste provocări. România nu doreşte să dea lecţii nimănui, dar înţelege foarte bine regiunea şi cum poate ajuta statele din zonă să se dezvolte. Avem dreptul să avem divergenţe. Nu putem fi de acord întotdeauna. Şi nici nu e bine. Putem, de pildă, să ne certăm cine are cel mai bun vin sau dacă Zdob şi Zdub ar trebui să reprezinte şi România la Eurovision, ca să luăm şi noi un loc mai bun. Dar niciodată nu vom fi în disonanţă când vom vorbi de valorile fundamentale ale democraţiei europene. Întotdeauna vom fi de aceeaşi parte în ceea ce priveşte destinul european al Republicii Moldova”, a punctat Marcel Ciolacu.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Băncile solicită majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă

Băncile solicită majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă

Băncile participante la programul Noua Casă au propus o majorare semnificativă a plafonului de creditare, de la 70.000 de euro la 120.000 de euro,...

Turcii câștigă încă un contract pentru autostrăzile patriei! 

Companiile din Turcia continuă să acapareze contracte pe marile șantierele ale patriei. Și fără emoții pentru că se prezintă singure la licitații. Directorul General...