Marcel Ciolacu lansează critici dure la adresa jocului politic: o nouă viziune sau eterna ipocrizie?

Publicat: 24 apr. 2024, 22:34, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu lansează critici dure la adresa jocului politic: o nouă viziune sau eterna ipocrizie?
Lege nouă pentru relațiile între primarii de sector și Primarul General

La lansarea candidaturii primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, Marcel Ciolacu a făcut declarații care au stârnit dezbateri asupra modului în care politica influențează administrarea și bunăstarea cetățenilor. În discursul său, Ciolacu a sugerat că jocul politic și antagonismul au contribuit la slăbirea performanței administrative și la polarizarea societății românești.

Una dintre observațiile esențiale făcute de Ciolacu se referă la polarizarea intensă a scenei politice în detrimentul nevoilor și aspirațiilor cetățenilor. „Oamenii politici, printre care mă număr și eu, și mulți dintre colegii mei de aici, am învrăjbit prea mult românii între ei„, a subliniat liderul PSD. În contextul în care discursul electoral s-a axat adesea pe aspectul negativ, invocându-se necesitatea votului „contra cuiva”, Ciolacu a pledat pentru o schimbare de paradigmă. „De 30 de ani am îndemnat românii să voteze contra cuiva, nu pentru ceva, nu pentru o viziune„, a adăugat el.

Cu privire la administrație, Ciolacu a evidențiat că performanța nu are culoare politică și că primarii eficienți sunt cei care fac diferența. El a punctat lipsa de coerență și de viziune în conducerea administrației locale și a criticat accentul excesiv pus pe aspectele politice în detrimentul priorităților reale ale cetățenilor.

În discursul său, Ciolacu a pledat pentru o abordare mai unitară și mai constructivă în politică, axată pe nevoile reale ale oamenilor și pe proiecte concrete de dezvoltare. „Haideți să construim cu totul altceva, să construim nu neapărat pentru noi. Să dăm un exemplu la București că putem construi și atunci oamenii vor veni și ne vor vota fără sloganuri electorale, fără multe materiale, fără panouri publicitare„, a subliniat el.

De asemenea, Ciolacu a accentuat importanța unei abordări non-partizane în administrarea orașului, subliniind că „administrația nu are culoare politică„. Această observație vine în contextul în care administrația locală a fost deseori prinsă în jocurile politice, cu consecințe negative asupra dezvoltării și bunăstării comunității.

Deși declarațiile sale par a fi mature și orientate către o abordare mai constructivă, unii critici susțin că ele ascund, de fapt, ipocrizia și intențiile politice ascunse. Argumentul că politicienii nu vor renunța la tactici de manipulare și la jocurile politice subterane este susținut de cei care consideră că discursul lui Ciolacu este mai mult o strategie de imagine decât o exprimare credibilă a intențiilor de schimbare.

În contextul în care Ciolacu își exprimă dorința de a construi o politică bazată pe viziune și proiecte concrete, unii comentatori subliniază că practicile politice actuale demonstrează opusul. Jocurile de culise, lupta pentru putere și manipularea publicului rămân aspecte definitorii ale scenei politice românești, iar promisiunile de schimbare sunt întâmpinate cu scepticism de către foarte mulți cetățeni.

Astfel, în ciuda aparențelor, discursul lui Marcel Ciolacu stârnește întrebări asupra autenticității determinării politicienilor de a aduce schimbarea în practica politică. Deși mulți sunt de acord că o abordare mai constructivă ar fi benefică pentru societate, scepticismul față de intențiile reale ale politicienilor rămâne ridicat. Cuvintele lui Ciolacu sună bine. Să așteptăm efectele.