Marcel Ciolacu: „Măsurile fiscale care trebuie luate sunt cele asumate prin PNRR” (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Marcel-Ciolacu-despre-a-13-a-pensie.-Cine-va-beneficia-si-ce-suma-vor-primi-romanii.png)
După ceremonia de învestire a președintelui Nicușor Dan, fostul prim-ministru Marcel Ciolacu a oferit declarații jurnaliștilor pe tema reformelor economice așteptate de la noul guvern. Într-un context politic marcat de schimbări și incertitudini fiscale, Ciolacu a ținut să precizeze că măsurile ce urmează a fi aplicate nu sunt invenții recente, ci angajamente asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ciolacu: „Nu sunt alte măsuri speciale sau inventate”
Fostul premier a subliniat că direcția fiscală a României este deja stabilită prin documente oficiale.
„Măsurile fiscale invocate în acest moment, pe care guvernul trebuie să le ia, sunt cele trecute în PNRR, cele asumate de către România prin PNRR. Nu sunt alte măsuri speciale sau inventate”, a declarat Ciolacu.
El a adăugat că, împreună cu ministrul de atunci, Marcel Boloș, a accelerat unele jaloane astfel încât cererea de plată numărul patru să fie depusă până în iunie, pentru o sumă totală de 5,7 miliarde de euro.
„În perioada următoare vom detalia toate măsurile luate în calitate de prim-ministru. Eu înțeleg apocalipsa și nevoia de a crea astfel de mituri, dar nu au fost niciodată investiții străine în România cum au fost în ultimii doi ani”, a mai spus Ciolacu.
În privința deficitului bugetar, el a sugerat că discuția trebuie dusă cu viitorul premier.
Ce prevede PNRR și ce probleme sunt cu deficitul bugetar
Planul Național de Redresare și Reziliență, aprobat de Comisia Europeană în 2021, include o serie de reforme și angajamente clare privind măsurile fiscale. Printre acestea se numără eliminarea treptată a unor facilități, extinderea bazei de impozitare și digitalizarea sistemului fiscal. Aceste reforme sunt condiții pentru accesarea fondurilor europene prin PNRR, evaluate în tranșe, pe baza unor jaloane și ținte clare.
Cererea de plată numărul patru, la care s-a referit Ciolacu, are o valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro, dar guvernul a cerut avansul pentru o sumă mai mare, de 5,7 miliarde, prin devansarea unor reforme.
România se confruntă cu o presiune tot mai mare privind deficitul bugetar, care a depășit de trei ori pragul stabilit de regulile europene 3% din PIB. Marcel Ciolacu nu a vrut să comenteze acest aspect.
Noul guvern va trebui să continue implementarea măsurilor asumate și să gestioneze în paralel problema deficitului, pentru a evita blocarea tranșelor viitoare din PNRR și eventuale sancțiuni din partea Comisiei Europene.