Marcel Ciolacu: „Toleranță zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri”

După tragediile din ultima perioadă cauzate de persoane sub influența drogurilor, Marcel Ciolacu a declarat toleranță zero acestor substanțe, într-un discurs susținut la Ministerul Justiției.

„Cred că astăzi societatea aşteaptă de la noi un răspuns foarte clar, foarte ferm şi foarte direct cu privire la două probleme uriaşe, drogurile şi evaziunea fiscală. Sunt două probleme unde răspunsul statului, până acum, a fost, de cele mai multe ori, prea moale şi ezitant. Este timpul să declarăm toleranţă zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri.

Poate instituţiile de forţă şi cele care aplică legea în România trebuie să pună combaterea acestui flagel în prim-planul activităţii. Nu sunt de acord cu ideea că statul a pierdut bătălia cu drogurile, la categoria adulţi. Această luptă va fi pierdută doar când o vom abandona noi. Şi nu avem acest drept”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul susține că traficanții de droguri reprezintă o problemă principală, numindu-i pe aceștia „clanuri mafiote”.

Nu putem să închidem ochii şi să vedem cum şi mai multe vieţi sunt distruse şi mai multe familii suferă, în timp ce clanurile mafiote prosperă. La fel cum cred că trebuie să acţionăm mult mai dur în ceea ce priveşte proliferarea acestui fenomen în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Şi vă spun ceva: strategii am tot avut de-a lungul timpului.

Sunt pline sertarele instituţiilor de strategii şi analize legate de droguri, însă realitatea crudă ne demonstrează că pe stradă sunt tot mai multe droguri la care copiii noştri au acces imediat. Drogurile au depăşit chiar porţile şcolilor, iar dacă nu realizăm asta acum, vom avea generaţii întregi pierdute.

Vă spun doar atât: fără destructurarea reţelelor de trafic, nu vom avea un consum mai mic în rândul tinerilor. Am ajuns să blocăm instanţele cu tot felul de dosare pentru consum, care, în final, se clasează, dar marii rechini scapă aproape întotdeauna nepedepsiţi. Nu cred că suntem în direcţia corectă”, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Traficul de droguri este rădăcina răului”

Premierul a venit și cu propuneri pentru a combate consumul de substanțe interzise în rândul adolescenților și tinerilor. De exemplu, tinerii prinși drogați nu ar mai putea obține carnetul de conducere la 18 ani, iar în cazul în care inculpatul este deja șofer, Guvernul propune confiscarea mașinii și suspendarea permisului pentru 10 ani.

Trebuie să depăşim clişeul de acum câţiva ani că România era o ţară de tranzit. Nu mai este. Şi tocmai de aceea cred că trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic, pe marile reţele şi pe marile clanuri. Avem nevoie de acţiune imediată şi de coordonare între instituţii. Traficul de droguri este rădăcina răului. De aici începe totul şi aici trebuie să acţionăm cu foarte mult curaj. Să acţionăm, nu să reacţionăm! Cred că aceasta este aşteptarea legitimă a întregii societăţi”, a încheiat Ciolacu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole