Marea Britanie și primul candidat creat de Inteligența Artificială: AI Steve și cine este în spatele acestuia

Publicat: 16 iun. 2024, 06:17, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Marea Britanie și primul candidat creat de Inteligența Artificială: AI Steve și cine este în spatele acestuia

Pe măsură ce tehnologia continuă să redefinească lumea modernă, Marea Britanie se pregătește să facă un pas fără precedent în istoria politică globală. Alegerile generale programate pentru 4 iulie vor include, pentru prima dată, un candidat alimentat de inteligență artificială: AI Steve. Această inovație ne provoacă să ne gândim la viitorul democrației și la rolul pe care tehnologia îl poate juca în procesele noastre electorale. Dar cine este cu adevărat AI Steve și ce reprezintă el pentru viitorul politicii?

Cine este AI Steve?

AI Steve este mai mult decât un simplu experiment tehnologic. În spatele acestui avatar digital se află Steve Endacott, un om de afaceri din Sussex, care a decis să-și îmbine cunoștințele de afaceri cu noile tehnologii pentru a crea un nou tip de candidat politic. Steve Endacott nu este străin de politică; în 2022, a candidat la alegerile locale din partea Partidului Conservator, dar a obținut mai puțin de 500 de voturi. Însă, de data aceasta, Endacott speră să atragă atenția electoratului prin natura neconvențională a candidaturii sale.

AI Steve: copilotul digital

Deși AI Steve este prezentat ca un candidat pe buletinele de vot, el nu este un politician în sensul clasic. În schimb, Endacott se referă la AI Steve ca fiind un „copilot” – un asistent digital care îi completează candidatura. Alegătorii pot interacționa cu AI Steve prin intermediul unui model lingvistic avansat, care oferă răspunsuri la întrebările politice și preocupările lor. Aceste răspunsuri sunt generate pe baza unei baze de date cu informații despre politicile lui Endacott și ale partidului său.

De ce AI Steve?

Endacott a explicat într-un interviu pentru NBC News că AI Steve este conceput pentru a îmbunătăți transparența și accesibilitatea în politică. Într-o lume în care mulți cetățeni se simt deconectați de la politicienii tradiționali, un candidat AI poate oferi o modalitate inovatoare de a comunica cu alegătorii. AI Steve poate răspunde rapid și eficient la întrebările cetățenilor, oferindu-le informații precise și relevante despre politicile sale.

Provocările și controversa

Candidatura lui AI Steve nu este lipsită de controverse. Unii critici argumentează că utilizarea inteligenței artificiale în politică ar putea diminua importanța contactului uman și ar putea transforma alegerile într-un exercițiu tehnologic mai degrabă decât unul democratic. De asemenea, există preocupări legate de manipularea și securitatea datelor, precum și de influența pe care algoritmii ar putea-o avea asupra procesului de luare a deciziilor.

Impactul asupra viitorului politicii

Indiferent de rezultatul alegerilor din 4 iulie, introducerea unui candidat AI în Marea Britanie marchează un punct de cotitură în evoluția politică. Acest experiment ar putea deschide calea pentru o nouă eră a participării civice, în care tehnologia joacă un rol central. În viitor, am putea vedea mai mulți candidați asistati de inteligență artificială, care să îmbine avantajele tehnologiei cu înțelepciunea și experiența umană.

Probabil nu e o idee rea

Candidatura lui AI Steve în alegerile generale din Marea Britanie reprezintă un pas curajos către un viitor în care tehnologia și politica se îmbină într-un mod inovator. Deși există provocări și controverse asociate cu această abordare, este clar că AI Steve a reușit deja să atragă atenția și să stârnească discuții importante despre rolul inteligenței artificiale în democrație. Într-o lume în continuă schimbare, poate că AI Steve nu este doar un experiment, ci un precursor al unei noi ere în care tehnologia și politica lucrează împreună pentru a crea o societate mai conectată și mai transparentă.