Marele rechin alb ar putea ataca omul din greșeală, deoarece seamănă cu hrana lor

Publicat: 28 oct. 2021, 09:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Marele rechin alb ar putea ataca omul din greșeală, deoarece seamănă cu hrana lor

Rechinii albi nu prea atacă oamenii, dar și când o fac, mușcătura ar putea fi rezultatul unei confuzii, arată un studiu citat de The Guardian.

Studiul realizat de oamenii de știință australieni, publicat în jurnalul Royal Society Interface, sugerează că prădătorul ar putea să nu fie capabil să distingă înnotătorii și surferii aflați la suprafața apei de prada sa naturală.

Nu sunt niște ucigași fără minte, dar noi semănăm cu hrana lor”, a spus doctorul Laura Ryan de la Universitatea Macquarie, autorul principal al studiului.

Echipa sa a comparat imagini video cu oameni care înoată sau dau din mâini pe plăci de surf și imagini cu foci, ele fiind analizate din perspectiva unui rechin alb care privește de sub apă.

Luând în calcul ce este probabil să vadă un rechin care se uită în sus la un om sau o focă pe un fundal luminos, cercetătorii au concluzionat că nici forma siluetei nici mișcările nu pot oferi rechinului indicii prin care să diferențieze clar o situație de alta.

Cercetarea vine să susțină teoria potrivit căreia rechinii albi nu vânează intenționat oamenii drept pradă.

Rechinul alb are mai mare succes când vânează la suprafața apei. Totodată, se crede că rechinii nu disting culorile sau au în cel mai bun caz o capacitate limitată de a percepe culorile.

În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat acuitatea vizuală a rechinilor albi analizând structura retinei lor. S-au concentrat în special pe rechinii tineri, responsabili pentru o mare parte din atacurile asupra oamenilor.

„Pe măsură ce rechinul crește, ochiul devine mai mare – iar pe măsură ce ochiul devine mai mare, rechinii pot distinge mai multe detalii”.

Rechinii încep să adauge foca în dieta lor când măsoară între 2,5 și 3,5 metri lungime”, a spus Ryan.

Doctorul Laura Ryan a spus că este nevoie de cercetări suplimentare în cazul altor specii de rechini, precum rechinul-taur sau rechinul-tigru.