Mărfurile agricole din Ucraina produc îngrijorare la Bruxelles

Publicat: 06 ian. 2024, 14:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Mărfurile agricole din Ucraina produc îngrijorare la Bruxelles

Comisarul european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, se opune unei eventuale extinderi a regimului de liber export din Ucraina către UE.

Wojciechowski consideră că o ofertă excesivă de mărfuri agricole, în primul rând, venite din Ucraina ar putea conduce la o criză pe piață, ceea ce s-a și întâmplat, de altfel.

Comisarul european pentru agricultură nu este de acord cu extinderea regimului de eliminare temporară a cotelor la exporturile de mărfuri ucrainene către Uniunea Europeană. În nici un caz nu poate fi vorba de produse agricole, după cum a afirmat polonezul pentru postul de radio din țara sa RMF24.

„Acesta este obiectivul meu pentru 2024 – să mă asigur că noul regulament, dacă va fi adoptat, include garanții suficient de puternice pentru a preveni o criză a ofertei excesive”, a declarat Wojciechowski. 

Potrivit acestuia, recent, de exemplu, „a existat o creștere semnificativă a ofertei de carne de pasăre și zahăr din Ucraina [către UE]”, ceea ce „amenință competitivitatea sectorului [european]”.

În prezent, exporturile ucrainene către UE sunt limitate de cote pentru toate categoriile majore de mărfuri, inclusiv pentru produsele agricole, în ciuda existenței unui acord de asociere și de liber schimb între UE și Ucraina.

Comisia Europeană a decis, în 2022, eliminarea cotelor pentru produsele ucrainene timp de un an, ceea ce a însemnat importul lor gratuit în UE. 

A venit apoi prelungirea acestei decizii în 2023, care a dus la suprapopularea țărilor UE vecine cu Ucraina cu produse agricole ucrainene. În acest context, mai multe țări comunitare, printre care Polonia și Ungaria, s-au opus extinderii regimului de eliminare a restricțiilor cotelor. 

Ce decizii a luat România

Pentru a limita importurile de materii prime din Ucraina, România a recurs, începând cu data de 13 octombrie 2023, la măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării.

Produsele agricole care fac obiectul importului pe bază de licențe sunt: grâu și meslin (amestec de grâu cu secară), porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate; semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. Începând cu 2024, pe listă s-au mai adăugat zahărul și făina.