Mari controverse la legea care își propune o protecție mai mare a minorilor în fața abuzurilor sexuale

Publicat: 13 sept. 2023, 17:30, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Mari controverse la legea care își propune o protecție mai mare a minorilor în fața abuzurilor sexuale

Legea 217/2023 va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și a fost concepută în ideea de a oferi o protecție mai mare a minorilor vizavi de abuzurile sexuale. Realitatea este, însă, că prin noua reglementare nu toți minorii abuzați sexual vor mai fi apărați de lege.

Judecătorul Cristi Dănileț, fondatorul VedemJust, un ONG care promovează educația juridică și luptă împotriva abuzurilor sexuale asupra minorilor, atrage atenția, pe pagina de net a organizației, în privința lacunelor existente în Legea 217/2023 care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Principala problemă remarcată de Dănileț și alți juriști ai VedemJust este redactarea juridică deficitară a acestei legi, care ambiguizează o serie de infracțiuni sexuale. În felul acesta, Dănileț spune că mulți agresori sexuali care atacă minori, și care acum sunt pedepsiți de lege, vor scăpa după ce va intra în vigoare legea la 1 ianuarie. Sunt o mulțime de lacune în noua lege, dar poate cea mai evidentă și mai ambiguă este formularea conform căreia este considerat viol ”actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani, dacă diferența de vârstă este mai mare de 5 ani, și se pedepsește cu închisoarea”. De aici, legiuitorul lasă să se înțeleagă că dacă diferență e mai mică, nu-i viol.

”S-a dorit pedepsirea mai drastică a celor care profită din punct de vedere sexual de persoanele minore, dar ne-am ales cu o lege în care avem acea diferență de cinci ani între partenerii sexuali, aleasă de legiuitor. Ce efecte are această diferență menționată în lege? Simplu, după ce legea va funcționa, un individ care are 18 ani și o zi și întreține relații sexuale cu o minoră de 13 ani și două zile nu va putea fi condamnat pentru că între cei doi diferența de vârstă este sub cinci ani. Acum, pe actuala legislație, care mai este în vigoare până la sfârșitul anului, un astfel de individ poate fi condamnat și trimis la închisoare. După 1 ianuarie, el va scapa, fără a fi acuzat de nimic. Este aberant! Din cauza necorelării unor texte, se ajunge la situații absurde, ca fapte mai puțin grave să fie considerate infracțiuni, pe când fapte mai grave nici măcar să nu fie pedepsite”, a scris Danileț pe site-ul Vedemjust.ro