Marii consumatori ar trebui ajutați după eliminarea subvențiilor la energie, susține președintele Consiliului Concurenței
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/industrie.jpg)
Eliminarea subvențiilor pentru facturile la energie a deschis o discuție importantă despre cine ar trebui protejat mai departe și în ce fel. În timp ce consumatorii casnici continuă să fie preocupați de prețuri, autoritățile își îndreaptă atenția tot mai mult spre firmele mari, care depind de energie pentru a rămâne competitive.
Eliminarea subvențiilor va afecta în mod special industria
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, consideră că, odată cu eliminarea subvențiilor, statul ar trebui să intervină punctual pentru a sprijini marile companii. În special pe cele pentru care costul energiei reprezintă o parte semnificativă din cheltuielile totale. Acest ajutor nu ar ține cont de dimensiunea fizică a companiei, ci de ponderea electricității în activitatea sa. Un cabinet stomatologic, de exemplu, nu ar fi la fel de afectat de creșterea prețului la energie electrică, precum o fabrică de aluminiu.
„Dacă vrem ca aceste companii să rămână în România, să plătească taxe și salarii, trebuie să găsim o soluție pentru ele. Cu toată simpatia pentru consumatorii casnici, pe care îi înțeleg perfect, marii consumatori trebuie protejați”, a explicat Chirițoiu.
Una dintre soluțiile propuse de acesta ar fi încheierea unor contracte pe termen lung, susținute de garanții din partea statului. În acest fel, companiile ar fi protejate de fluctuațiile pieței și ar putea menține prețuri comparabile cu cele din afara Uniunii Europene.
De ce energia accesibilă este esențială pentru economia românească
Pentru companiile mari, prețul energiei este un factor de competitivitate economică. Dacă industria locală plătește mai mult decât concurenții din alte țări, există riscul ca producția să se relocheze, locurile de muncă să dispară, iar economia să aibă de suferit.
„Piața de energie poate funcționa corect, dar asta nu înseamnă că va fi și ieftină. Pentru competitivitate, trebuie să găsim metode să avem prețuri suportabile. Dacă Germania, motorul economic al Europei, are nevoie de energie ieftină pentru a rămâne în top, cu atât mai mult avem noi nevoie să ținem pasul”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.
Chirițoiu a subliniat că nu doar în România companiile cer un astfel de sprijin. Și alte state membre au semnalat nevoia unor forme de ajutor de stat adaptate noului context energetic european.
După criza energetică din 2022–2023, guvernul român a introdus un sistem de plafonare a prețurilor, menit să protejeze populația și companiile de scumpiri bruște. Acest sistem, susținut prin subvenții, a funcționat în ultimii doi ani. Însă creșterea deficitului bugetar și a datoriilor statului au dus la retragerea treptată a acestui sprijin.