Marii consumatori de energie au primit un sprijin de aproximativ 500 milioane euro

Marii consumatori de energie au primit deja un sprijin în valoare de 493,4 milioane lei, iar în zilele următoare se vor mai face plăți de 41,5 milioane lei, în cadrul schemei de ajutor pentru sprijinirea marilor consumatori, astfel încât aceștia să poată să fie competitivi pe piață europeană, a anunţat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu. În total, suma pusă la dispoziție se ridică la 635 milioane lei, fondurile fiind alocate pentru producători din 15 ramuri ale economiei.

„Au început deja plăţile pentru energointensivi.Mai multe companii active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională au primit deja bani, după ce au depus dosare pentru finanţare, în baza OUG 81/2019. Până în prezent s-au plătit 493,4 milioane lei, iar în zilele următoare se vor mai face plăţi de 41,5 milioane de lei, din totalul de aproximativ 635 milioane lei. Prin acest ajutor financiar susţinem 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajaţi direct şi pe orizontala economiei de peste 100.000 de angajaţi. Totodată, prin această schemă evităm riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României”, a postat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Ajutor autorizat de CE

Ajutorul de stat este acordat sub formă de subvenţie directă pentru consumatorii energointensivi în vederea compensării costurilor cu emisiile de gaze, transferate în preţul electricităţii, după modelul aplicat în alte State Membre.

Schema de ajutor de stat a fost autorizată de forul comunitar în data de 8 mai 2020. Ulterior, a fost necesară modificarea OUG nr. 81/2019, astfel încât prevederile acesteia să fie în concordanţă cu Decizia Comisiei Europene nr. C(2020) 3146 final din 8.05.2020.

Măsura contribuie la păstrarea competitivităţii întreprinderilor atât în raport cu ceilalţi competitori din afara spaţiului european, cât şi în raport cu ceilalţi competitori din Statele Membre ale Uniunii Europene, care au acordat deja astfel de măsuri financiare marilor consumatori de energie. De asemenea, schema ja ajuta la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activităţii pe fondul scumpirii energiei electrice.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...