Marile companii de stat din energie secretizează veniturile angajaților cu acceptul ANI

Marile companii de stat din energie, lis­ta­te la Bursă, au obţinut din partea Agen­ţiei Naţionale de Inte­gritate (ANI), secretizarea veniturilor, utilizând legile în vigoare. În regimul de confidenţialitate to­ta­lă a salariilor angajaților au intrat şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Ener­giei (ANRE) şi Banca Naţională a României (BNR).

Mişcarea a apărut după în com­pa­ni­ile de stat din energie sunt vizibile intrările unor oameni politici, fără pregătire de profil, afiliaţi PNL. Iar opacizarea acestor companii, mai ales că sunt listate la Bursă nu ajută deloc.

„Prin adresele înregistrate la Agen­ţia Naţională de Integritate cu nr. 15286/2019 şi nr. 4968/06.02.2020, Societatea Naţio­nală de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A a solicitat «anonimizarea veniturilor rea­li­zate de angajaţii societăţii» în temeiul dis­poziţiilor art. 129 alin. (1) din  Contractul Colectiv de Muncă, potrivit căruia «salariile au caracter confidenţial, responsabilitatea păs­trării caracterului confidenţial al acestora re­venind ambelor părţi»“, au răspuns re­pre­zetanţii ANI, titrează ZF.

De altfel, în declaraţiile de avere ale anga­jaţilor Transgaz veniturile din 2020 nu mai sunt vizibile.

Situaţia este valabilă şi pentru alte mo­no­po­luri ale statului din energie, secretiza­rea veniturilor a fost impusă ca urmare a cererii companiilor, imixtiunea politicului în multe companii de stat fiind tot mai vizibilă.

Luna trecută acţionarii Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, au ales, no­ua componenţă a consiliului de admi­nistraţie, pentru un mandat provizoriu de patru luni. Din noul Consiliu de Administrație face parte și George Sergiu Nicolescu, fost prefect al judeţului Constanţa, iar anterior inspector, compartimentul pentru situaţii de ur­genţă din cadrul Primăriei oraşului Eforie. În CA-ul Romgaz a intrat şi Gheorghe Silvian Şorici, 49 de ani, absolvent al Facultăţii de ştiinţe economice din Craiova, consilier judeţean PNL la Consiliul Judeţean Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...