Marina Ovyannikova, jurnalista care a protestat în direct împotriva lui Putin, e de negăsit

NU RĂZBOIULUI. OPRIȚI RĂZBOIUL. NU CREDEȚI PROPAGANDA. AICI SUNTEȚI MINȚIȚI. Așa a văzut o lume că scria pe afișul pe care Marina Ovyannikova, editor șef al știrilor internaționale de la Pervîi Kanal din Moscova l-a prezentat în direct, în timp ce colega ei, prezentatoarea știrilor, Ekaterina Andreeva, vorbea despre sancțiunile atribuite Rusiei în urma atacului asupra Ucrainei.

A intrat, pur și simplu, pentru câteva secunde, în cadru. Cameramanii și regia, luați prin surprindere, au oprit imediat transmisia. Și șefii postului tv s-au dezis de femeia curajoasă, arătând într-un comunicat că „Marina Ovyannikova este străin, nu este din televiziunea noastră”. Conform primelor informații, a venit imediat poliția la sediul Pervîi Kanal și femeia a fost reținută și transportată la secția de poliție Ostankino. Conform procedurii, poliția ar fi trebuit să întocmească un protocol administrativ împotriva ei, în temeiul noului articol 20.3.3 din Codul de infracțiuni administrative al Federației Ruse privind „discreditarea folosirii trupelor ruse”. Și, după toate probabilitățile, să primească 15 ani de închisoare. Numai că, la acest moment, Marina Ovyannikova, potrivit avocaților ei care au căutat-o prin mai multe secții de poliție, nu este de găsit. De fiecare dată, când au cercetat, avocații au primit același răspuns: „Marina Ovyannikova nu este în Departamentul nostru”. În breasla jurnaliștilor ruși se crede că în acest moment „Marina Ovyannikova este cel mai <<prețios>> deținut și, fără îndoială, va fi acuzată că este agent străin”. Dar sunt și voci care afirmă că, se prea poate ca, deja, Ovyannikova să fie „sinucisă” pe undeva, urmând ca acest lucru să se facă public mai târziu.

„Popoarele noastre frățești încă se vor putea împăca”

Înainte de a intra, cum s-a văzut, în direct, Marina Ovsiannikova a înregistrat un mesaj video în care își exprimă poziția în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă, iar Rusia e un stat agresor. Responsabilitatea cade pe o singură persoană – Vladimir Putin. Rusia trebuie să oprească acest război, pentru ca cele două țări frățești să se poată împăca. Tata e ucrainean, mama e rusoaică. Niciodată nu am fost dușmani. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Kanal, m-am ocupat de propaganda Kremlinului. Acum îmi este foarte greu și îmi e foarte rușine. Îmi e rușine că am permis zombarea cetățenilor ruși. Azi împotriva noastră e toată lumea și din cauza asta va suferi o generație întreagă. Am tăcut în 2014, când a început. Am tăcut la mitinguri, când se făceau pentru Crimeea, când organiza Navalnîi, noi pur și simplu am privit în tăcere acest regim anti-om. Încă 10 generații de-ale noastre de acum înainte nu vor spăla această rușine, acest război fratricid”. De asemenea, Marina Ovsiannikova care a postat o fotografie în care poartă un colier în culorile Ucrainei și Rusiei la gât, a mai precizat: „Această bijuterie de pe gâtul meu este un simbol al faptului că Rusia trebuie să oprească imediat acest război fratricid. Popoarele noastre frățești încă se vor putea împăca”.

Pe rețelele de socializare, lumea, încântată de curajul jurnalistei de la Moscova, anunță că vrea să organizeze proteste de susținere a acesteia. Deocamdată, cum ziceam, despre Marina Ovsiannikova nu se știe nimic.

UPDATE. Jurnalista Marina Ovsiannikova, care nu era găsită de avocații ei, a scris un mesaj pe o rețea de socializare, arătând că e în arest la domiciliu: „După o noapte grea, am fost eliberată și plasată în arest la domiciliu. Nu știu ce se va întâmpla cu mine în viitorul apropiat. Avocatul meu mi-a spus că mă confrunt cu o pedeapsă de la cinci la zece ani . Nu regret ceea ce am făcut. Pentru mine e ca o medalie de onaore”. Când vorbește despre ani, se referă la ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...