Mario Draghi anulează o deplasare în Angola și Congo după ce a fost depistat cu COVID-19

Şeful guvernului italian Mario Draghi, testat pozitiv la COVID-19, va renunţa o deplasare prevăzută în această săptămână în Angola şi în Republica Congo pentru a căuta furnizori de energie alternativă la cea rusească, au anunţat luni serviciile sale, relatează AFP.

Mario Draghi, în vârstă de 74 de ani, este „asimptomatic”, a precizat purtătorul său de cuvânt.

El urma să se deplaseze miercuri la Luanda pentru a se întâlni cu preşedintele angolez Joao Lourenco, apoi joi la Brazzaville, unde era prevăzută o întrevedere cu şeful statului din Republica Congo, Denis Sassou Nguesso.

Draghi va fi înlocuit în aceste vizite de miniştrii afacerilor externe, Luigi Di Maio, şi tranziţiei ecologice, Roberto Cingolani.

Italia, care importă circa 95% din gazul pe care îl consumă, este una dintre ţările europene cele mai dependente de gazul rusesc, ce reprezintă 45% din importurile sale.

După invadarea Ucrainei de către Rusiei şi salva de sancţiuni occidentale impuse Moscovei, guvernul italian a lansat o vastă ofensivă diplomatică pentru a-şi diversifica sursele de energie.

Luigi Di Maio s-a deplasat în Algeria, în Qatar, în Congo, în Angola şi în Mozambic.

Mario Draghi s-a deplasat el însuşi săptămâna trecută la Alger şi a anunţat un acord pentru creşterea exporturilor de gaz spre peninsulă.

Algeria, unul dintre principalii parteneri comerciali ai Italiei, este al doilea furnizor al său de gaz, după Rusia.

Roma militează, în plus, pe lângă partenerii săi europeni, pentru o plafonare a preţurilor la gaz. Într-un interviu publicat duminică de Corriere della Sera, Mario Draghi a spus că propunerea sa va fi discutată în cadrul viitorului Consiliu European.

„Europa cumpără peste jumătate din gazul exportat de Rusia. Puterea comercială a UE asupra Moscovei este o armă de care trebuie să ne folosim. O plafonare a preţurilor la gaz ar reduce finanţarea cu care suntem de acord zilnic pentru Rusia”, a pledat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Caracatița politică și de afaceri din Dolj, păstorită de SRI, denunțată...

Un denunț exploziv la Serviciul Român de Informații, făcut de un afacerist din Craiova, cu circa o lună înainte ca Eduard Hellving să plece...