Mariupol… Poveste fără sfârșit

După ce luptătorii de la combinatul Azovstal din Mariupol s-au predat, Rusia, conform Reuters, anunță că a terminat cu denazificarea în acest oraș și cu deminarea portului. Ministerul Apărării din Rusia, mai exact purtătorul de cuvânt al acestui minister, Igor Konașenkov, a declarat că minele au fost înlăturate din zona portului şi din apele din apropiere.

Mariupol este unul dintre orașele ucrainene unde forțele ruse au preluat în totalitate controlul.

„Operaţiunea specială militară”, după cum îi spun rușii războiului declanșat de ei, și-a atins, conform declarațiilor părții ruse, scopul și obiectivul. Același purtător de cuvânt susține că portul Mariupol a fost eliberat de naziști și că, acum, acesta „a început să funcționeze în mod normal”.

Orașul Mariupol a fost bombardat aproape trei luni și este unul dintre cele mai devastate orașe, de război. De n-a rămas, cum e vorba, piatră pe piatră din el. Și, dacă rușii se declară mulțumiți de ce-au făcut și de ce-au ocupat, ucrainenii au altă părere: „Mariupol este acum un oraş al fantomelor”, a declarat consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko.

El a mai adăugat că minimum 22.000 de locuitori ai oraşului au fost ucişi în război. Desigur, vorbim despre civili. Numărul deceselor nu este, însă, cunoscut cu certitudine, pentru că, dată fiind ocuparea orașului de către ruși, nimeni nu mai are acces la date oficiale corecte.

Dar cifra vehiculată poate să fie mult mai mare de 22.000. Andriuşcenko a mai spus că procesul de reînhumare a morţilor a fost complicat de insistenţa oficialilor ruşi ca trupurile revendicate să fie aduse la morgă şi, orice persoană care revendică un cadavru să fie de acord să înregistreze un videoclip în care declară că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Același Andriuşcenko, refugiat din oraș ca marea parte a locuitorilor, a mai spus: „Este întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini provin de la trupele şi patrulele ruseşti. Peste tot este miros de moarte şi miros de foc”.

La toate cele declarate, el a adăugat că oamenii care mai sunt printre dărâmături, nu se pot deplasa liber unde vor sau au treabă, ci numai cu permise speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...