Mariupol și Azovstal în mâinile rușilor

Dacă ucrainenii, nu mai demult de ieri, negau că militarii de la Azovstal au părăsit câmpul de luptă, dacă afirmau că Mariupol nu ajunge în mâinile rușilor, acum ei fac anunțul: 264 de militari părăsesc Azovstal. Nu toți câți erau acolo.

Căci, în interiorul buncărelor, mai rămâne un număr de luptători, despre care nu se știe încă dacă e mai mare, mai mic, egal cu cel al soldaților care părăsesc combinatul siderurgic. După mai bine de două luni și jumătate de lupte sângeroase, rușii cuceresc Mariupol.

Soldații Batalionului Azov, care au stat pe baricade tot acest timp și au opus rezistență, au declarat acum că și-au încheiat misiunea de salvare a orașului-port de la Marea Azov. Conform declarației Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene, comandanții unităților staționate la uzină au primit ordin să „salveze viețile personalului lor”.

Ministrul adjunct al apărării ucrainene, Hanna Malyar a arătat: „Cincizeci și trei de persoane rănite grav au fost evacuate din oțelărie într-o unitate medicală din Novoazovsk, pe pământ rusesc, pentru tratament medical. Alte 211 persoane au fost aduse la Olenivka prin coridorul umanitar negociat și aprobat de ambele părți, pe teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși din Donețk.”

Aceștia din urmă au fost apoi aduși înapoi la schimb cu prizonieri ruși. Potrivit Reuters, zeci de autobuze cu soldați răniți care au apărat combinatul siderurgic din Mariupol au părăsit locul. Deocamdată, nu este cunoscut, sau, cel puțin, nu e făcut public, numărul soldaților rămași în interiorul Azovstal.

Și președintele Ucrainei, în obișnuitul lui discurs, a vorbit despre soldații de la Azovstal, cărora le-a mulțumit pentru felul în care au luptat. „Sunt răniți, a spus Zelenski, dar primesc ajutor medical de specialitate. Vreau să subliniez că eroii ucraineni servesc în viață Ucraina. Operațiunea de a ne aduce armata înapoi, acasă, a început. Este o treabă care necesită delicatețe și timp.”

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole