Marius Voineag, procuror șef DNA: „Suntem conştienţi că în context electoral există riscul ca orice facem să stârnească controverse”

Publicat: 26 feb. 2024, 14:00, de Cezar Andrei, în Dezvăluiri , ? cititori
Marius Voineag, procuror șef DNA: „Suntem conştienţi că în context electoral există riscul ca orice facem să stârnească controverse”
Bilanț DNA 2023

Procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a prezentat, luni, bilanțul instituției pentru anul 2023. În discursul său, acesta a precizat că este conștient de faptul că ne aflăm în an electoral și orice ar face procurorii anticorupție, există riscul să fie interpretat sau să creeze controverse.

”În privința activității de anul acesta, trebuie să precizez că suntem perfect conștienți că avem un context electoral și că există riscul ca orice facem să fie interpretat și să stârnească controverse sau discuții, dar vă asigur că Direcția Națională Anticorupție va continua să aibă aceeași determinare pentru combaterea fenomenului corupției.”, a precizat, luni, procurorul-șef al DNA, la ședința de bilanț.

El a declarat că în următorii doi ani vor putea fi evaluate mai bine rezultatele noilor politici manageriale.

”În acest an și mai ales în anul următor, vom putea evalua mai bine rezultatele noilor politici manageriale. Vom continua să țintim creșterea capacității instituționale și cu accent pe politicile de resurse umane, în special în ceea ce privește motivarea, eficientizarea, formarea și perfecționarea.

Citește și: Scandal la Primăria Bacău: Membră USR primește locuință de serviciu de la stat, DNA intră în acțiune

În activitatea operativă, vom continua să țintim cazurile de mare corupție și domeniile prioritare, cu impact direct asupra vieții cetățenilor.”

Cazurile răsunătoare ale DNA

Cel mai important caz al Direcției Naționale Anticorupție din anul precedent este, fără doar și poate, cel al fostului președinte al Consiliului Județean Buzău, Dumitru Buzatu (PSD), care a fost prins în flagrant cu o valiză de 1,25 milioane de euro. Acesta a fost trimis în arest preventiv și, ulterior, trimis în judecată pentru luare de mită.

De asemenea, un alt caz de amploare este cel al achiziției vaccinurilor împotriva Covid-19. de ancheta penală sunt vizați oi foști miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, fostul premier Florin Cîțu și fostul secretar de stat Andrei Baciu. Cu toții sunt anchetați pentru abuz în serviciu privint achiziția dozelor de vaccin.

Mai exact, sunt cercetate aspecte de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane, potrivit știripesurse.ro.