Mark Rutte crede că al Treilea Război Mondial ar putea începe în următorii ani
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/mark-rutte.jpg)
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat că al Treilea Război Mondial ar putea izbucni în următorii trei până la șapte ani, dacă aliații occidentali nu își accelerează pregătirile. Într-o vizită la Berlin, acesta a cerut statelor membre să își mărească urgent producția de armament, având în vedere amenințările venite dinspre Rusia și China.
Cheltuieli fără precedent
Potrivit news.ro, Mark Rutte consideră că ritmul de producție a echipamentelor militare al statelor membre NATO este insuficient, ținând cont de amploarea amenințărilor.
„Problema este că noi, în Europa și Statele Unite, nu producem suficient”, a spus Rutte.
Acesta a dat ca exemplu Polonia, România și Estonia, care au fost nevoite să achiziționeze echipamente din Coreea de Sud din cauza întârzierilor de producție din țările occidentale.
Cancelarul german Friedrich Merz a susținut mesajul secretarului NATO și a declarat că Germania va transforma Bundeswehr într-o „armată exemplară”, cu investiții masive în tehnologie și echipamente moderne.
Merz a mai precizat că armata germană va avea o contribuție semnificativă la apărarea aeriană a Ucrainei, în contextul în care Washingtonul reevaluează susținerea oferită Kievului.
Al Treilea Război Mondial, o amenințare tot mai prezentă
Declarația lui Rutte privind riscul unui al Treilea Război Mondial vine într-un moment în care tensiunile globale sunt în creștere. El a explicat că Rusia ar putea lansa un atac de amploare asupra teritoriului NATO, în paralel cu o eventuală ofensivă a Chinei împotriva Taiwanului. Un astfel de scenariu ar presupune o criză de amploare pe două fronturi, care ar testa limitele capacității defensive a Alianței.
Tot în cadrul întâlnirii de la Berlin, Merz a acuzat Rusia de „terorism împotriva populației civile” și a reiterat sprijinul total al Germaniei pentru Ucraina. De asemenea, el a menționat că Germania negociază cu Franța și Spania un proiect comun privind producția de avioane de luptă, într-o tentativă de consolidare a industriei de apărare europene.
Ideea unui război mondial reapare din ce în ce mai des în discursurile liderilor internaționali, pe fondul intensificării conflictelor și al reconfigurării relațiilor geopolitice. În perioada Războiului Rece, NATO s-a pregătit timp de decenii pentru o eventuală confruntare directă cu URSS, dar niciodată nu s-a vorbit atât de deschis despre un scenariu de amploare.