Martin (FPIOR): Ne confruntăm cu dorinţa masivă de a „rupe graniţele” a românilor care vor acum să călătorească liber

Aproximativ 60.000 de turişti sunt pe Litoral în acest weekend, nu câţi şi-ar dori operatorii din HoReCa, iar în destinaţiile româneşti se resimte „marea evadare din România”, dorinţa extremă a românilor de a trece liber orice graniţe, consideră Corina Martin, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR).

„În jur de 60.000 turişti pe Litoral în acest weekend. Nu este puţin, dar nici nu este cât şi-ar dori operatorii din HoReCa de pe Litoral. Deşi se înregistrează o cerere masivă de vacanţe şi călătorii în agenţiile de turism – în destinaţiile româneşti se resimte „marea evadare din România”, dorinţa extremă a românilor de a trece liber orice graniţe, fără certificat verde, fără vaccin şi test Covid, fără nici un fel de restricţii. Dacă în cei doi ani de pandemie, românii s-au întors către vacanţe în România, constrânşi de graniţe închise şi restricţii apăsătoare, în acest an, situaţia se răstoarnă şi ne confruntăm cu dorinţa masivă de a „rupe graniţele”, a românilor care vor acum să călătorească liber, în lumea largă, mai ales că sunt în creştere previziunile privind o nouă toamnă şi iarnă cu restricţii”, a precizat Corina Martin într-un comunicat transmis sâmbătă.

În acest context, reprezentanta FPIOR subliniază că nu era momentul ca industria HoReCa să fie sufocată şi să se pună presiune pe operatorii, antreprenorii şi angajaţii acestui sector, care abia îşi revenea. De asemenea, ea solicită măsuri urgente din partea Guvernului şi a autorităţilor locale care să prevadă facilităţi pentru afacerile din domeniu.

„În condiţiile în care România, prin ministerul public şi Guvern şi prin deciziile nechibzuite adoptate de multe administraţii locale „anti-turism” – nu a adoptat nici o măsură de promovare de vacanţă în România, nici către conaţionali, măcar şi, evident, nici către potenţiale comunităţi de turişti străini, Industria Ospitalităţii din România rămâne „săracă faţă bogată”, „Cenuşăreasa” economiei acestei ţări. Întorcându-ne la Litoral, aşteptăm seriile de Litoral plin, în săptămânile ce urmează, şi acest lucru se va întâmpla, desigur. Dar, din câteva săptămâni de operare într-un sezon de afacere de Litoral – fără nici un fel de promovare, fără evenimente, fără susţinere fiscală, fără nici o formă – firavă, măcar, de strategie şi de campanie de atragere de turişti, ba chiar cu măsuri anti-turism (gen taxa de parcare de 96 Ron/zi în Mamaia), nu vom reuşi să ne păstrăm turiştii şi nici personalul şi nici destinaţia! Cerem măsuri urgenţe din partea Guvernului, dar şi din partea administraţiilor locale – hotărâri de Guvern şi Hotărâri de Consiliu Local orientate spre facilităţi pentru afacerile din HoReCa şi pentru eliminare de taxe pentru turişti, că să dăm un semnal clar că ne dorim turişti în România”, a arătat Corina Martin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...