Masca FFP2: Capacitate mai mare de filtrare, dar face dificilă respirația!

Publicat: 03 ian. 2022, 19:15, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Masca FFP2: Capacitate mai mare de filtrare, dar face dificilă respirația!
Masca FPP2

Pentru o mai bună protecție contra variantei Omicron, care se știe că este foarte contagioasă, a revenit în prim plan discuția despre măștile FFP2. Asigură ele o mai bună protecție, comparativ cu masca obișnuită, chirurgicală? Ar trebui ca FFP2 să devină ea masca obișnuită?

Ce este masca FFP2

Este o mască cu forma unui cioc de rață, alcătuită dintr-o piesă facială și un dispozitiv de filtrare. Este un echipament de protecție individuală care răspunde exigențelor de securitate și de sănătate europeană.

Protecție

Această mască permite o filtrare crescută, comparativ cu măștile chirurgicale, contra a 94% dintre aerosoli. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Gottingen (Germania) și de la Universitatea Cornell (SUA), dacă două persoane fără mască discută și între ele se află o distanță de 1,5 m, riscul ca una dintre ele să fie contaminată este de 90% în câteva minute, de 30% după 30 de minute, dacă poartă măști chirurgicale și 0,4% după o oră de stat la vorbă, dacă poartă maști FFP2.

FFP2 are o capacitate de filtrare mai bună și protejează mai bine în mediile unde virusurile circulă intens, spune Karine Lacombe, șefa serviciului de boli infecțioase  de la Spitalul Saint-Antoine (Franța), citată de Le Journal du Dimanche.

Obligativitate

În Austria și Germania, autoritățile au făcut primii pași: această mască este obligatorie în transportul în comun de aproape un an. În Italia, guvernul ia aceeași măsură pentru transportul în comun, muzee, cinematografe, teatre. De asemenea, cadrele didactice din clasele maternale vor trebui să poarte aceste măști începând cu data de 10 ianuarie.  În Franța, discuția despre măștile ”cioc de rață” nu este de actualitate. Ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, citat de Journal de Dimanche, spune că deocamdată nu este cazul și că dacă situația o va impune se va putea propune evaluarea acestei măsuri.

Pro și contra

Masca FFP2 este asociată cu mai multe observații din care cauză probabil nu va lua locul măștii chirurgicale. Este mult mai impermeabilă, dar (…) este mult mai greu de suportat, spune Benjamin Davido, specialist în boli infecțioase la spitalul Raymond-Poincare de Garches, la BFMTV.

FFP2 se mulează pe fața purtătorului. Dar poate face dificilă respirația și nu este foarte simplu să o poziționezi corect. Bruno Lina, membru al Consiliului științific, reamintește că din punctul lui de vedere valorează mai mult o mască bine purtată decât o FFP2 incorect purtată.

Numeroși epidemiologi au convenit asupra faptului că masca FFP2 este mai utilă în situații particulare, în special pentru cadrele medicale și pentru protecția persoanelor care sunt mai vulnerabile sau nevaccinate.