Mascații au descins la palate! O grupare de cămătari a fost destructurată după percheziții în patru județe
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/WhatsApp-Image-2025-07-10-at-11.28.05-2-e1752143324600.jpeg)
O grupare de cămătari a fost destructurată de DIICOT în urma unor percheziții desfășurate în mai multe județe. Rețeaua a fost activă încă din 2020 și a introdus în circuitul civil aproximativ două milioane de euro prin tranzacții ilegale.
Grupare de cămătari, compromisă de DIICOT
În urma unei anchete derulate de procurorii DIICOT a fost destructurată o grupare de infractori organizată activă încă din 2020. Grupul a fost inițiat în județul Ialomița de șase persoane înrudite, iar în timp, alți 13 membri s-au alăturat, extinzând rețeaua. Principala activitate: acordarea de împrumuturi ilegale, cu dobânzi extrem de mari, între 10% și 100% din suma împrumutată. Totul s-a desfășurat în afara oricărui cadru legal, fără autorizație și fără control fiscal.
Cei care nu își mai puteau plăti datoriile deveneau ținta amenințărilor, presiunilor și intimidării, tacticile clasice ale grupărilor de acest tip. Perchezițiile au avut loc în județele Ialomița, Ilfov, Alba și Iași, iar audierile sunt în desfășurare la sediul DIICOT din București.
„Din probatoriul administrat a reieșit faptul că, începând cu anul 2020, un număr de 6 suspecți au inițiat și constituit în județul Ialomița, pe criterii familiale, o grupare de criminalitate organizată, la care au aderat ulterior alți 13 membri, în scopul obținerii de beneficii materiale substanțiale din acordarea de sume de bani cu împrumut, pentru care au pretins dobânzi lunare sau la termenele stabilite, cuprinse între 10 % – 100% din valoarea împrumuturilor acordate”, se precizează în comunicat.
Vezi și: Grupare infracțională care activa în șase call center-uri, destructurată de DIICOT
Spălare de bani prin firme fantomă
Pentru a justifica oarecum banii produși, gruparea a recurs la o metodă des întâlnită – achiziția de mașini de lux din Ungaria. Aceste tranzacții se realizau prin intermediul unor societăți comerciale fictive, evitând astfel plata TVA-ului și ascunzând sursa reală a fondurilor. Estimările preliminare arată că suma totală introdusă astfel în circuitul legal se ridică la circa 2 milioane de euro.
Operațiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor și polițiștilor de frontieră, în special la Punctul de Contact Artand. În cadrul acțiunii, toate persoanele implicate beneficiază de drepturile prevăzute de lege, inclusiv de prezumția de nevinovăție. Ancheta continuă.