Măsuri draconice pentru crescătorii de porci. Cobai pentru vaccinul vietnamez

Publicat: 18 sept. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Măsuri draconice pentru crescătorii de porci. Cobai pentru vaccinul vietnamez

Până la sfârșitul lunii septembrie, România va avea norme metodologice la Legea Porcului la presiunea CE, care amenință că nu va mai plăti despăgubiri dacă măsurile luate de autoritățile române nu-și dovedesc eficiența. Fermierii români sunt dispuși chiar să testeze vaccinul descoperit de vietnamezi pe porci numai să scape de boală.

Dacă în fermele comerciale situația este mai ușor de ținut sub control, teoretic cel puțin, pentru că în practică aproape că nu a existat exploatație care să nu fie lovită de acest măcel, când vine vorba de gospodăriile populației, lucrurile se complică. De alfel, crescătorii comerciali nu o dată i-au acuzat pe aceștia că sunt sursa propagării focarelor.

„Încă se lucrează la norme, dar sperăm să le avem până la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreată inclusiv de reprezentanţii de la Bruxelles şi ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României. Deşi nu mai există o limitare în ceea ce priveşte numărul de animale care pot fi crescute în gospodăriile populaţiei, sunt nişte măsuri draconice de biosecuritate care vor trebui respectate de crescătorii de porci”, a declarat președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA), Alexandru Nicolae Bociu.

România primeşte, în prezent, de la Uniunea Europeană 75% din banii pentru despăgubirile acordate crescătorilor de porci, acesta fiind și motivul pentru care CE este atât de implicată. Doar în 2022, conform datelor ANSVSA, sumele totale deschise pentru plata despăgubirilor pe PPA au depăşit 135,47 milioane de lei.

„În România sunt aproximativ 800.000 de gospodării cu proprietari care cresc porci. În Bulgaria, unde a fost dată o lege foarte aspră în 2019, s-a interzis creşterea unui număr mai mare de trei porci şi aceia castraţi. Acolo, în fiecare comună sau la un anumit număr de locuitori, există o fermă cu maximum 15 scroafe, o exploataţie tip A, iar de acolo, toată lumea se aprovizionează cu purcei. Acum înregistrează un singur caz de pestă, la un mistreţ. Deci, în România sunt 800.000 de gospodării cu proprietari care cresc porci, iar în Bulgaria doar 300.000 şi în aceste 300.000 sunt doar trei porci maximum”, a declarat oficialul ANSVSA.

Se lucrează la un vaccin

Singura soluție pentru eradicarea bolii ar fi un vaccin, însă acesta nu există. Se fac însă cercetări, iar fermierii români spun că sunt dispuși să participe la astfel de cercetări efectuate de specialiștii din Vietnam.

„În momentul de faţă boala aceasta nu are leac, iar singura soluţie ar fi apariţia unui vaccin. Suntem în discuţii avansate cu Vietnam, ţară care înţeleg că ar avea un astfel de vaccin, şi vrem să ajungem acolo să vedem efectiv despre ce este vorba. Un lucru important este faptul că fermierii noştri au transmis că sunt dispuşi să fie cobai pentru acest vaccin, adică să testeze vaccinul pe porcii lor, pentru că suntem ţara cea mai afectată din Uniunea Europeană, cu acest sistem special de creştere a porcului. În prezent nu putem spune în câţi ani vom scăpa de această boală, care are o evoluţie foarte atipică”, a spus Alexandru Bociu.

În prezent, în România mai există un singur focar într-o fermă comercială, în timp ce în gospodăriile populției sunt câteva sute. Trebuie menționat, însă, că numărul focarelor s-a redus de circa trei ore față de momentul de vârf. Între timp, s-a ajuns, însă, la o situație inedită în țara noastră: numărul animalelor din ferme este aproape egal cu cel din gospodăriile populației, iar importurile s-au majorat dramatic: undeva la 80% din consum este asigurat din import.

Legea porcului a fost promulgată de preşedintele României în luna mai. Aceasta le impune proprietarilor de porci să respecte anumite condiţii de reproducţie, creştere, sacrificare şi comercializare a porcilor.