Meciul anului la Universitatea București, trofeul – funcția de rector

Săptămâna viitoare, la Universitatea București, sunt alegeri pentru funcția de rector. În cursa pentru această funcție s-au înscris doi candidați: actualul rector, Marian Preda, și contracandidatul său, Cristian Preda,  decanul Facultății de Științe Politice. Cei doi își dau contre și ghionturi, aruncând unul împotriva celuilalt aluzii și reproșuri cu iz balcanic.

Pe ultima sută de metri, în cursa pentru funcția de rector al Universității București, doi Preda sunt candidați și contracandidați și amândoi își fac reproșuri și acuzații reciproce. Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice, îl acuză pe rectorul UVB în funcție, Marian Preda, că încalcă grav regulamentele universitare în legătură cu doctoranda politician PNL, Roberta Anastase. Aceasta este înscrisă la doctorat de mai bine de șapte ani și și-a tot amânat susținerea tezei de doctorat, până când Facultatea de Științe Politice a notificat-o că va fi exmatriculată. Rectoratul a apărat-o și i-a acordat o nouă amânare, deși, conform procedurii în vigoare, Roberta Anastase nu mai avea dreptul, după N amânări să mai obțină încă o una. „La 7 ani de la înscriere, orice posibilitate legală de prelungire a stagiului doctoral era epuizată. Informat de secretariatul școlii doctorale, am cerut exmatricularea doctorandei care n-a fost în stare să termine în șapte ani ceea ce alții fac în trei. Pe 15 noiembrie a.c., Roberta Anastase a fost notificată că e exmatriculată, conform procedurii în vigoare (atașez mesajul trimis de secretara școlii doctorale). Două zile mai târziu, cu sprijinul îndrumătorului său, prof. Radu Carp, Roberta Anastase a solicitat rectorului o nouă amânare. A primit aprobarea trei zile mai târziu. Anexez cererea pe care se vede clar, în dreapta sus, lângă o semnătură «cu bară», ștampila „Universitatea din București / SE APROBĂ / RECTOR. Nu voi pune în aplicare această dispoziție, fiindcă ea încalcă legea. Voi cere Consiliului FSPUB să examineze responsabilitatea colegului Radu Carp în această speță. Dar, până atunci, îi solicit rectorului să anuleze decizia din 17 noiembrie. Și mă întreb de ce Marian Preda a acceptat atâtea excepții pentru Roberta Anastase? Chiar e musai ca ea să aibă un doctorat?”, a scris pe Facebook, Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice.

În replică, actualul rector al UVB, i-a răspuns contracandidatului său la funcția de rector că nu îl privește cazul, fiindcă responsabil la nivel de conducere este directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD), Virgil Băran, care „are toate aprobările” pentru a semna acea hârtie, de altfel, Virgil Băran semnând cu „bară” sub titulatura de rector, în condițiile regulamentelor universității. 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole