Medicament antidepresiv în lupta contra Covid

Un medicament contra depresiei ar putea contribui la reducerea zilelor de spitalizare în cazul pacienților Covid-19, anunță cercetătorii din cadrul testului clinic ”Together”, rod al colaborării între Canada, Brazilia și Statele Unite.  

La sfârștiul lunii octombrie, cercetătorii din cadrul ”Together” au publicat un nou studiu în The Lancet Global Health privitor la fluvoxamina, care ar putea fi util la debutul bolii Covid, anunță Futura Sante.

Fluvoxamina este prescrisă ca antidepresiv pentru tratarea episoadelor depresive majore și a tulburărilor obsesiv-compulsive la adolescenți. Medicamentul acționează ca un neurotransmițător, serotonina, direct la nivelul creierului. Chiar dacă la prima vedere nu ar avea nicio legătură cu Covid, totuși fluvoxamina pare să aibă și proprietăți anti-inflamatoare și antivirale, așa cum sugerează studiul.

Testul s-a efectuat în 11 spitale diferite din Brazilia pe un grup de 1.500 de participanți (cu vârsta medie de 50 de ani, dintre care 58%, femei), cu cel puțin o comorbiditate, care îi expun la un risc mărit de a face o formă gravă de Covid.

Persoanele vaccinate și cele care deja erau tratate cu fluvoxamină sau alt antidepresiv au fost excluse din studiu. Obiectivul principal al studiului a fost să estimeze beneficiile fluvoxaminei asupra duratei de spitalizare.

Rezultatele studiului arată că medicamentul, existent pe piață de mult timp,  reduce cu 32% riscul de spitalizare prelungită. Totuși, autorii studiului recomandă vigilență și monitorizare atentă. De asemenea, sunt necesare  studii noi care să analizeze beneficiile în cazul variantei Delta, pentru persoanele vaccinate sau mai înaintate în vârstă.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...