Medicament recomandat pentru tratamentul cazurilor severe de Covid-19

Publicat: 19 sept. 2020, 22:45, de Roxana Roseti, în COVID 19 , ? cititori
Medicament recomandat pentru tratamentul cazurilor severe de Covid-19

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă dexametazona, un medicament din familia corticosteroizilor, pentru tratamentul cazurilor severe de Covid-19 care necesită administrarea de oxigen.

Recomandarea vine după cea a Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit Le Figaro. Decizia permite companiilor farmaceutice care produc dexametazonă, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea altor afecțiuni, să solicite ca această nouă utilizare să fie inclusă oficial în autorizația de introducere pe piață. „Pe baza datelor disponibile, EMA aprobă utilizarea dexametazonei la adulți și adolescenți (cu vârsta peste 12 ani și cântărind cel puțin 40 kg) a căror stare necesită administrarea de oxigen”, a declarat EMA într-un comunicat.

Concluziile studiului British Recovery

Agenția se bazează în special pe concluziile studiului British Recovery, care au fost dezvăluite în iunie. „În cazul pacienților intubați (conectați la un dispozitiv de respirație artificială printr-un tub introdus în trahee), 29% dintre cei tratați cu dexametazonă au murit după 28 de zile de tratament, față de 41% dintre cei care nu au primit ”, amintește EMA. În ce privește pacienții cărora li s-a administrat oxigen fără a fi intubați, aceste cifre au fost de 23% cu dexametazonă și de 26% fără”. Pe de altă parte, „nu a fost observată nicio reducere a riscului de deces la pacienții care nu au primit oxigen”, conchide EMA.