Medicii avertizează: Suntem la capătul luptei noastre eficiente și dacă nu se iau măsuri, vom pierde bătălia cu virusul

Publicat: 06 oct. 2020, 14:56, de Mădălina Bălăceanu, în COVID 19 , ? cititori
Medicii avertizează: Suntem la capătul luptei noastre eficiente și dacă nu se iau măsuri, vom pierde bătălia cu virusul
medic doctor

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, susține că sistemul medical este aproape de momentul în care medicii vor fi nevoiți să aleagă pe cine tratează și pe cine nu. Doctorul avertizează că sistemul medical este aproape de limita eficienței, iar dacă nu se iau măsuri, „vom pierde bătălia cu virusul”.

Comentând recordul de decese (73) și de pacienți internați la terapie intensivă (608), medicul Virgil Musta a spus că este o consecință firească a numărului de cazuri care crește permanent în ultimele săptămâni.

El mai spune că, dat fiind numărul foarte mare de pacienți infectați, boala ajunge și la cei cu comorbidități importante, care evoluează sever și necesită intervenție în secțiile de terapie intensivă.

„Este motivul pentru care aceste secții sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie este de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile și iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut.

Nu știm ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluții, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate și pentru populație pentru că, vedeți, consecințele sunt tragice, un număr foarte mare de decese”, a spus Virgil Musta la Digi24.

Virgil Musta a declarat că spitalele sunt deja pline în mare parte a țării.

„Primim solicitări de internare a pacienților, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcționam acești pacienți pe secțiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienții care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot așa. Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secție acolo, putem prelua numai forme mai ușoare și direcționăm totul unde mai găsim câte un loc. Zilnic încercăm să externăm pacienții care pot cât de cât să fie externați și să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav”.

Medicul a avertizat că sistemul de sănătate este aproape de momentul când spitalele sunt pline și medicii vor trebui să decidă pe cine tratează.

„Încă nu am fost puși în situație, dar suntem foarte aproape. Eu știu, această situație o cunoasc doar înainte de revoluție, când pacienții cu hemodializă cronică, din cauza faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toți și se făcea un triaj în funcție de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor. Niciodată nu am vrut să fiu în situația medicilor care făceau acest triaj și suntem foarte aporape de a fi în această situație”, a mai spus medicul aflat în prima linie.

El a mai spus că, dacă nu sunt respectate măsurile sanitare, România riscă să intre într-o fază incontrolabilă a pandemiei, subliniind că sunt necesare unele restricții, acolo unde numărul de cazuri este mare, pentru a limita răspândirea virusului.

„Suntem undeva la capătul luptei noastre eficiente și dacă nu se iau măsuri, vom deveni complet ineficienți și vom pierde bătălia cu virusul”, a adăugat Virgil Musta.