Medicii care participă la vaccinare ar putea primi lunar peste 2.000 de euro

Medicii, asistenții și registratorii care vor participa la vaccinarea populației vor primi bani în plus pentru munca prestată. Conform ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, săptămâna viitoare va fi adoptată o ordonanță de urgență pentru plata personalului medical.

„Sunt două lucruri esenţiale pe care le adresează o ordonanţă de urgenţă care a fost în primă lectură în ultima şedinţă de guvern şi va fi adoptată în următoarea şedinţă de guvern. Pe de o parte, o problemă este aceea a personalului vaccinator: cine face efectiv vaccinul, inoculează vaccinul. Trebuie să ne asigurăm că acele persoane sunt plătite, sunt motivate să facă asta. Este de departe cea mai mare provocare a României, cea mai mare campanie de vaccinare”, a spus Voiculescu la Digi 24.

Sumele propuse în proiectul de OUG nu sunt deloc mici, dimpotrivă.

„Sumele propuse în ordonanţa de urgenţă – sunt mai degrabă propuneri, pentru că le vom vedea adoptate abia după ce trece de Guvern şi după ce există o discuţie la nivelul Guvernului. Deja vă pot spune că există discuţii la nivelul ministerelor. Vorbim despre 100 lei pentru medici, cu un bonus pentru medicul coordonator, vorbim despre 50 de lei pentru asistentul medical şi 25 de lei pentru registrator. Vorbim de sume pe oră. Sunt sume brute. Al doilea aspect este implicarea medicilor de familie. Ne bazăm pe medicii de familie să îşi informeze pacienţii de pe lista fiecăruia, să îi înscrie în platforma de programare şi apoi să monitorizeze orice alte nevoi”, a afirmat reprezentantul MS.

Un calcul sumar al plăților ne arată că vor fi salarii foarte bune. Mai exact, pentru opt ore pe zi și 22 de zile lucrate (zilele lucrătoare dintr-o lună), la 100 lei brut pe oră, un medic va încasa 17.600 lei brut. Adică 10.296 lei lei, puțin peste 2.000 de euro. Un anestezist va încasa 8.800 lei brut, adică 5.148 lei net (peste 1.000 de euro), iar un registrator va primi 4.400 lei brut sau 2.574 lei net. Atenție, calculul nu include eventualele ore suplimentare sau zile de weekend. Iar separat de acești bani, cel mai probabil personalul medical ar trebui să încaseze și salariul pe care îl are în prezent în sistemul medical.

Întrebat dacă medicii de familie vor primi o recompensă financiară pentru participare la campania de vaccinare, Voiculescu a răspuns: „Sigur. Va exista o sumă pentru succes. Şi anume, succesul este în cazul nostru obiectivul – vaccinarea”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...