Medicii dau undă verde reformei din sănătate. „Ne dorim să avem un sistem de sănătate care să fie performant”

Publicat: 23 iul. 2025, 09:46, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Medicii dau undă verde reformei din sănătate.
sursa foto: facebook/Cătălina Poiană

Reforma din sănătate primește undă verde de la medicii din fruntea sistemului. Președintele Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană, susține pachetul de măsuri propus de premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, și spune că este „absolut necesar” pentru un sistem medical performant și sustenabil.

Discuţii între medici şi CNAS despre măsurile de reformă în sănătate

Aceasta a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a avut loc o întâlnire între Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România şi conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la care s-a discutat despre pachetul de măsuri propus de Ministerul Sănătăţii.

”Cred că tot acest prim pachet de măsuri îşi propune o satisfacţie mai mare a pacientului, o creştere a calităţii actului medical şi a accesului la servicii medicale şi eficientizarea resurselor din sistemul de sănătate. Pentru că aceste lucruri sunt absolut necesare dacă ne dorim să avem un sistem de sănătate care să fie performant, să fie sustenabil şi care să fie predictibil. (…) Toate aceste măsuri trebuie să meargă împreună pentru că nu putem să eficientizăm un sector şi să nu meargă în paralel şi celelalte”, a explicat Cătălin Poiană.

Medicii vor o analiză a activităţii din spitale

Şefa Colegiului Medicilor a adăugat că o creştere a calităţii activităţii medicale în sectorul prespitalicesc va duce la o scădere a prezentărilor din spitale. Aceasta a mai spus ce este necesară o analiză reală şi coerentă a tipurilor de spitale, a activităţii în toate spitalele în aşa fel încât fondurile să poată să fie direcţionate către spitalele strategice, care pot să ofere servicii medicale de calitate şi mai ales de înaltă complexitate.

„Cred că însă pasul următor, şi anume acela de a pune în practică toate aceste măsuri şi de a crea acele acte normative care să reglementeze implementarea acestor măsuri trebuiesc făcute cu mare atenţie şi printr-o largă colaborare”, a transmis preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Măsuri anunţate pentru reformă în sănătate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a prezentat public primele măsuri din pachetul de reformă sanitară elaborat împreună cu premierul Ilie Bolojan și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Obiectivul: o reașezare profundă a sistemului medical din România, astfel încât acesta să devină mai eficient, mai predictibil și mai centrat pe pacient.

Citeşte şi: Ministrul Sănătății anunță reforma în sistem: Prea mulţi ani la rând, sistemul de sănătate a fost peticit

Principalele direcții de acțiune sunt:

1. Modernizarea ambulatoriilor spitalicești.

  • Tariful decontat de stat pentru consultațiile în ambulatoriu va crește treptat, de la 5 lei la 6,5 lei începând cu 1 august, urmând să ajungă la 8 lei din ianuarie 2026.
  • Programul ambulatoriilor va fi extins până la ora 20:00, iar medicii spitalelor vor fi incluși obligatoriu în rotația consultațiilor, stabilită de conducerea unităților.
  • Birocrația legată de programul de lucru va fi redusă, pentru a încuraja flexibilitatea și accesul pacienților.

2. Reducerea internărilor nejustificate

  • Multe dintre internările de zi care vizează proceduri simple (precum analize sau ecografii) vor fi înlocuite de consultații în ambulatoriu sau spitalizări de zi, ceea ce va reduce presiunea pe spitale și va economisi resurse.

3. Reguli mai clare pentru angajații spitalelor

  • Managerii vor avea posibilitatea de a rezilia contractele angajaților care nu respectă programul sau responsabilitățile asumate.
  • Pentru prima dată, și șefii de secție vor fi evaluați pe baza unor criterii de performanță clare, nu doar managerii de spitale.

4. Finanțare mai corectă pentru medicina de familie

  • Structura plății va fi modificată: componenta per‑capita va scădea de la 35% la 20%, în timp ce componenta per‑serviciu va crește la 80%, stimulând activitatea medicală efectivă.
  • Sumele necheltuite din buget nu vor mai fi anulate, ci vor rămâne în sistem și vor putea fi realocate în beneficiul medicilor de familie.

5. Clasificarea și finanțarea spitalelor, regândite

  • Spitalele din România vor fi reclasificate după noi criterii, ținând cont de nevoile reale ale populației și complexitatea serviciilor oferite. Actuala clasificare nu a mai fost actualizată de peste două decenii.
  • Se vor defini spitalele „strategice”, capabile să trateze cazuri complexe (infarct miocardic, AVC, traumatisme multiple), care vor beneficia de finanțare suplimentară și prioritizare.

O parte dintre măsuri, precum majorarea tarifelor și extinderea programului ambulatoriilor, vor intra în vigoare de la 1 august. Restul vor fi implementate treptat, până la sfârșitul anului, după consultări cu organizațiile profesionale, managerii de spitale și asociațiile de pacienți.