Medicii recomandă consumul de alimente tari. Care este motivul

Publicat: 09 nov. 2021, 09:43, de Mădălina Bălăceanu, în Sănătate , ? cititori
Medicii recomandă consumul de alimente tari. Care este motivul
măr

Medicii recomandă consumul de alimente tari pentru protejarea aparatului digestiv, dar și a dinților.

Conform specialiștilor, alimentele tari descarcă o cantitate mare de salivă, situaţie favorabilă pentru cavitatea orală.

Prin masticație se secretă instantaneu, în salivă, enzime, care încep digestia glucidelor. Găsim glucide în legume, fructe, cereale și frunze.

“Saliva are un rol important anti-bacterian, pentru că ea conține substanțe bactericide, care au rol de a distruge bacteriile. Este prima parte de apărare a noastră, are rol de protecție împotrivă cariilor”, a declarat Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, conform ProTv.

Masticația alimentelor tari este benefică pentru tot tubul digestiv. Dar, dacă forțele masticatorii întâlnesc dinți strâmbi, acestea vor agresa doar anumite elemente dentare.

“Acesta este motivul pentru care se impune un aparat dentar cu scopul de a obține contacte echilibrate, adică nu vrem să corectăm doar estetic. O armonie intră în tot aparatul dentar, că vorbim de dinți, de țesuturi de susținere, că vorbim de oase maxilare, articulații temporo-mandibulare ori mușchi”, a spus și medicul ortodont Dr. Denisa Zaharia.

Să aveți o mușcătură corectă înseamnă, de asemenea, să reduceți riscul bolii parodontale și riscul apariției cariilor.

Aparatele exercită forțe de intensitate slabă și sunt detașabile, adică vă puteți igieniza ușor. Forțele din cavitatea orală, dezvoltate în timpul masticației, sunt cele mai mari pe care le suportă orgsnismul uman.