Medicii sunt îngrijorați de perioada sărbătorilor, în contextul pandemiei: Ne așteptăm la un număr mai mare de infectări

Medicii sunt îngrijorați de această perioadă a sărbătorilor de iarnă, în contextul pandemiei de coronavirus. Adrian Marinescu și Marius Geantă spun că în zonele roșii există o mare mișcare de libertate cauzată de pregătirea sărbătorilor. O altă îngrijorare este legată de faptul că și în spitalele mari vor ajunge să fie tratați pacienții Covid-19.

Medicul primar de boli infecțioase la Institutul Matei Balș din Capitală, Adrian Marinescu, spune că dacă ne uităm strict la numărul total al infectărilor din ultimele zile putem observa o scădere în ultimele zile, însă în zonele roșii, cum ar fi Capitala, nu se vede o scădere. „Avem peste 1.500 de cazuri în fiecare zi, e aceeași presiune pe spitale”.

Doctorul a spus că este „un echilibru fragil” și se observă variații de la o zi la alta. În acest sens, a spus că numărul testelor ar trebui să fie constant, iar „discuția legat de raportarea de cazuri să se facă și la nivel de capitală și în general orașele cu probleme în momentul de față”, conform Digi24.

La rândul său, Marius Geantă, directorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a anunțat că România este „departe de capacitatea maximă de testare”. El a recomandat îmbunătățirea definiției de caz.

„A scăzut în ultima perioadă și numărul testelor făcute la cerere, dar ceea ce este relevant este că, proporțional, noi acum diagnosticăm mai multe cazuri raportat la numărul de teste comparativ cu luna octombrie. În plus, sunt doi indicatori foarte relevanți: numărul de cazuri grave se menține pe un palier ridicat, la fel și numărul de decese. Statistic, la nivel național, putem să vorbim de o ușoară scădere”, a completat dr. Marius Geantă.

Medicul a spus că îl îngrijorează faptul că oamenii din zonele roșii, referindu-se la capitală, se deplasează mult mai mult decât în urmă cu două săptămâni, în pregătirea sărbătorilor: „Cu cât interacționăm mai mult în această perioadă, cu atât punem gaz pe foc pandemiei”.

La rândul său, medicul Adrian Marinescu a spus că „sigur că ne așteptăm ca sărbătorile să ducă la un număr mai mare de infectări”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...