Medicul care a descoperit Ebola spune că omenirea va fi lovită de tot mai multe virusuri mortale

Jeans Jacques Muyembe Tamfun, unul dintre specialiștii care au contribuit la descoperirea virusului Ebola în 1976 a transmis o avertizare dură. El spune că omenirea se confruntă cu un număr necunoscut de virusuri noi și potențial fatale care provin din pădurile tropicale africane.

„Suntem acum într-o lume în care vor apărea noi agenți patogeni”, a declarat el pentru CNN. „Și asta este o amenințare pentru umanitate”.

Ca tânăr cercetător, Muyembe a prelevat primele probe de sânge de la victimele unei boli misterioase care provoca hemoragii și a ucis aproximativ 88% dintre pacienți și 80% din personalul medical de la spitalul din Yambuku, când a fost descoperită boala.

 Fiolele de sânge au fost trimise în Belgia și SUA, unde oamenii de știință au descoperit un virus în formă de vierme. Ei l-au numit „Ebola”, după râul aflat în apropiere de focarul din țara care atunci era cunoscută sub numele de Zair.

Identificarea Ebola s-a bazat pe un lanț care a legat cele mai îndepărtate cotloane ale pădurilor tropicale africane de laboratoarele de înaltă tehnologie din vest.

Vorbind exclusiv pentru CNN din capitala Kinshasa, Muyembe a avertizat că multe alte boli zoonotice – cele care se transmit de la animale la oameni – vor veni.

Febra galbenă, diferite forme de gripă, rabia, bruceloza și boala Lyme se numără printre bolile care se transmit de la animale la oameni, adesea prin intermediul unui vector – rozătoare sau insecte. Iar aceste boli au mai provocat epidemii și pandemii.

HIV a apărut la o specie de cimpanzeu și s-a transformat într-o ciumă modernă care s-a răspândit la nivel mondial. SARS, MERS și virusul Covid-19 cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 sunt toate coronavirusuri care au ajuns la oameni din „rezervoare” necunoscute – termen folosit de virologi pentru gazdele naturale ale virusului – din regnul animal. Se presupune că boala Covid-19 își are originea în China, posibil la lilieci.

Muyembe crede că viitoarele pandemii ar putea fi mai cumplite decât pandemia de coronavirus din 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...