Mega-fraudă imobiliară în Ploiești: 14 persoane și firme, trimise în judecată pentru înșelăciune de aproape 9 milioane de euro

Publicat: 21 mai 2025, 14:28, de Ionut Jifcu, în Justitie , ? cititori
Mega-fraudă imobiliară în Ploiești: 14 persoane și firme, trimise în judecată pentru înșelăciune de aproape 9 milioane de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au trimis în judecată, miercuri, 14 inculpați — zece persoane fizice și patru firme — pentru implicarea într-o amplă fraudă imobiliară, cu un prejudiciu estimat la 8.700.000 de euro.

Fraudă imobiliară de proporţii

Printre acuzați se numără dezvoltatori imobiliari, avocați și notari, care ar fi pus la cale o schemă complexă de înșelăciune și bancrută frauduloasă, desfășurată între anii 2018 și 2024.

Cazul vizează proiectele rezidențiale White Tower, City Gate și Mărășești din municipiul Ploiești, unde inculpații au vândut fictiv același apartament către mai mulți promitenți cumpărători de bună-credință. În mod repetat, inculpații au încheiat antecontracte și au încasat sume semnificative de bani, fără a avea intenția reală de a livra locuințele promise.

Anchetatorii susțin că schema a fost orchestratată de un avocat din Baroul Prahova, specializat în insolvențe, care a contribuit decisiv la elaborarea unei strategii menite să limiteze responsabilitatea patrimonială a firmelor implicate. După încasarea sumelor, firmele erau „pregătite” pentru insolvență, activele fiind înstrăinate sau mutate pentru a evita executările silite. Ulterior, procedura de faliment era declanșată, încheind practic accesul cumpărătorilor la bunurile promise.

Parchetul precizează că această metodă a fost aplicată sistematic și a beneficiat de complicitatea unor notari publici, care au autentificat acte false și au legitimat tranzacții dubioase. Deși prejudiciul este uriaș, autoritățile au reușit să instituie măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile, în vederea recuperării daunelor.

În timpul anchetei, mai mulți inculpați au fost arestați preventiv, plasați în arest la domiciliu sau plasați sub control judiciar. Potrivit procurorilor, singurul element care a „deraiat” strategia bine pusă la punct a fost intervenția fermă a organelor judiciare.

„Ceea ce a lipsit acestei strategii a fost că inculpaţii nu au anticipat intervenţia fermă a organelor de urmărire penală, astfel că, pe parcursul urmăririi penale aceştia au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, arest la domiciliu şi control judiciar. De asemenea, au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor, în vederea asigurării recuperării prejudiciului” informează procurorii.