Mergem de mână cu recesiunea. BNR laudă Guvernul, criticile nu prea se aud

Publicat: 14 nov. 2022, 15:44, de Ziarul Puterea, în ECONOMIE , ? cititori
Mergem de mână cu recesiunea. BNR laudă Guvernul, criticile nu prea se aud
Mugur Isarescu

O privire de ansamblu a ceea ce se întâmplă în țară acum este descrisă de analiști ca fiind un sat fără câini. Ieșirea publică a guvernatorului BNR să ne spună că o ducem rău a fost taxată de analiști care spun că acest îl observăm toți, dar nimeni nu ia măsuri, în timp ce clasa politică se pregătește de alegeri.

Într-o conferință de aproximativ două ore, am aflat de la guvernatorul BNR că o ducem rău și că nu este exclusă o recesiune tehnică, iar că cei care s-au înghesuit să treacă de la ROBOR la IRCC au greșit pentru indicele din urmă va crește foarte mult. De asemenea românii care iau credite în valută o fac pe riscul lor; Guvernul poate salva țara datorită fondurilor europene și că avem nevoie de investiții ca de aer, iar scumpirile vor fi în trend și din cauza războiului din Ucraina.

După ce a explicat zeci de minute cum stau lucrurile cu inflația și că în loc să mai scadă va mai crește la peste 16,3% la finalul anului și că de vină sunt prețurile la gaze și energie care au influențat direct scumpirile, Mugur Isărescu a încercat să ofere jurnaliștilor răspunsuri pe placul tuturor. Întrebat fiind despre ROBOR de ce a crescut atât de mult, guvernatorul a spus că este la jumătate din rata inflației și că nu este exagerat, acest lucru se întâmplă și în Occident sau este mai rău acolo. Doar că profesorul în economie Mircea Coșea a declarat într-o intervenție televizată că lucrurile sunt mult mai grave.

Citește mai departe pe România Liberă.