Mesaj emoționant al Andreei Răducan, pentru Simona Halep: „Nimeni nu-i va lua titlurile obţinute sau talentul imens”

Fosta gimnastă Andreea Răducan i-a transmis un mesaj Simonei Halep, prin intermediul rețelelor de socializare.

Răducan i-a urat fostuilui lider WTAl să aibă curaj şi înţelepciune. Răducan a avut şi ea probleme în carieră pentru că a fost depistată pozitiv. În cazul său a fost vorba de un medicament pentru răceală.

Dragi prieteni,

Sunt situaţii în viaţă când e mai înţelept să taci. De câteva zile mi se cere în mod repetat opinia referitoare la situaţia nefericită în care se află Simona Halep, după testul pozitiv. Oamenii cred că toate cazurile de doping sunt la fel sau că totul se întâmplă după un tipar. Nimic mai greşit! Fiecare caz îşi are particularităţile sale şi trebuie tratat ca atare.

O situaţie similară a fost şi în cazul patinatoarei de 16 ani, din Rusia, Kamila Valieva, când presa internaţională m-a solicitat să comentez situaţia acestei sportive. Am spus-o şi atunci, repet şi acum: pot să vorbesc oricând, cu toate detaliile, despre cazul meu, care este realmente unic. A fost un fapt fără precedent, care m-a marcat profund atât pe mine, cât şi pe cei care m-au susţinut în competiţii. Iată, după 22 de ani de la trista întâmplare când mi-a fost retras titlul de campioană olimpică la individual-compus, din cauza unei pastile pentru răceală, încă mai vorbim despre acea nedreptate.

Uneori în viaţă poţi plăti pentru greşelile altora sau chiar pentru ego-ul lor. Exact asta am simţit la Sydney, unde membri din comisia care a judecat cazul meu au recunoscut că nu era un caz de dopaj, ci pur şi simplu o eroare medicală. Pseudoefedrina (un derivat al efedrinei) se găseşte în toate medicamentele pentru răceală şi gripă. Mi-ar plăcea să reţineţi 2 detalii importante cu privire la cazul meu: 1 – Pseudoefedrina NU ÎMBUNĂTĂŢEŞTE PERFORMANŢA SPORTIVĂ. În traducere, nu am câştigat medalia de campioană olimpică datorită ei şi 2 – PSEUDOEFEDRINA NU ERA INTERZISĂ ÎN LISTA FEDERAŢIEI INTERNAŢIONALE DE GIMNASTICĂ ŞI NICI ÎN LISTA CIO. Însă pe lista CIO era permisă într-o cantitate foarte mică. De ce tocmai acea cantintate? Nu cred că ştie nimeni cu exactitate, pentru că nu s-a făcut niciun fel de studiu înainte de a fi inclusă pe lista substanţelor interzise, în cantitatea respectivă. Să nu uităm că eu cântăream doar 37 de kg la momentul acela. Probabil dacă aveam măcar 40 de kg, concentraţia medicamentului primit chiar înainte de concurs nu ar mai fi depăşit limita permisă. Aşa cum probabil cei mai mulţi dintre voi ştiţi deja, pseudoefedrina a fost exclusă după aceea din lista substanţelor intrezise”, a scris Răducan pe Facebook.

Ştiu că în zilele noastre sportivul trebuie să răspundă pentru ce se află în organismul său. Şi este de înţeles. Dar, în continuare, cred că sportivul are altă menire în această ecuaţie. Şi nu pentru că n-aş fi înţeles nimic după incidentul meu, ci pentru că niciodată nu aş putea pretinde că ştiu mai multe decât ştie un medic sau un biochimist în domeniul medical. În concluzie, consider că fiecare membru al unei echipe sportive îşi are rolul său bine definit, pe care trebuie să şi-l ducă până la capăt pentru scopul comun de a învinge.

Îmi închei mesajul prin a-i ura Simonei mult curaj şi înţelepciune pentru a depăşi acest moment extrem de delicat. Îi doresc să găsească soluţia cea mai potrivită. Nimeni nu-i va lua titlurile obţinute sau talentul imens. M-aş bucura să poată trece cu bine peste acest incident şi să-şi poată continua cariera. Este şi va rămâne o mare sportivă. Capul sus, Simona!

P.S. Fotografia ataşată este realizată la Sydney şi înfăţişează momentul de deznădejde şi imensă dezamăgire pe care l-am trăit”, a conchis Răducan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...