Klaus Iohannis, de Ziua Internațională Anticorupție: Mituirea, nepotismul și abuzul de putere erodează dezvoltarea unei societăți

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, în care spune că fenomenul corupției trebuie să fie combătut cu fermitate de instituțiile responsabile pentru sănătatea statului și a societății.

El a transmis că Ziua Internaţională Anticorupţie, instituită prin Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, aminteşte că eforturile tuturor pentru o societate mai bună, „în care integritatea este asumată la orice nivel”, trebuie să continue într-un mod susţinut.

„Corupţia este un fenomen complex, adânc înrădăcinat în practicile celor care urmăresc folosirea puterii publice în interes personal sau de grup. Într-un sens larg, corupţia nu vizează doar luarea şi darea de mită. Mituirea, nepotismul, abuzul de putere sunt toate forme ale acestui flagel care erodează, de fapt, dezvoltarea unei societăţi. Fie că vorbim despre corupţie politică, financiară, administrativă sau academică, corupţia din sistemul sanitar sau din educaţie, este absolut fundamental pentru sănătatea statului şi a societăţii ca acest fenomen să fie combătut cu fermitate de instituţiile responsabile. Dimensiunea sancţionatorie trebuie să fie, într-adevăr, de natură să descurajeze aceste comportamente nocive care fac mult rău societăţii şi îi frânează progresul”, a afirmat şeful statului.

Iohannis: Fără un efort sistemic, combaterea corupției nu va fi suficientă

Klaus Iohannis a precizat că, fără un efort preventiv „sistemic”, axat pe construirea unei „culturi a integrităţii”, combaterea faptelor de corupţie nu va fi suficientă.

„Sistemul de educaţie formează viitori cetăţeni, iar asumarea unor valori comportamentale şi interiorizarea lor se realizează încă din primele etape ale dezvoltării tinerilor. Este, aşadar, nevoie să se discute mai mult despre valori şi despre moralitate în şcoli, într-un mod practic, interactiv”, a transmis preşedintele Iohannis.

Potrivit acestuia, progresele societăţii româneşti din ultimii ani în ceea ce priveşte lupta anticorupţie sunt „vizibile”, dar efortul instituţiilor în această direcţie trebuie să fie unul „continuu” şi „susţinut”, respectând întru totul principiul potrivit căruia nimeni nu este mai presus de lege.

„Este nevoie deopotrivă şi de o atitudine fără echivoc a cetăţenilor faţă de actele de corupţie, care să se traducă prin toleranţă zero faţă de cei care recurg la asemenea acte”, a completat Iohannis.

El a arătat că va acţiona în continuare pentru o „construcţie legislativă şi instituţională care să se constituie într-un catalizator al unei Românii dezvoltate, construite pe integritate, onestitate şi bun-simţ”.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...