Meta sparge barierele tehnologiei. Testează o brățară care „simte” mișcarea înainte să se întâmple

Publicat: 25 iul. 2025, 11:59, de Anamaria Ionel, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Meta sparge barierele tehnologiei. Testează o brățară care „simte” mișcarea înainte să se întâmple
sursa foto: captura video

Meta testează o brățară revoluționară care „simte” mișcarea înainte să se întâmple. Noua tehnologie ar putea schimba viața persoanelor cu dizabilități motorii, permițând controlul computerelor prin intenție.

Brățara promite un control intuitiv al dispozitivelor digitale

Dispozitivul folosește tehnologia de electromiografie de suprafață (sEMG), capabilă să capteze semnalele electrice produse de mușchi înainte de declanșarea efectivă a gestului, notează The New York Times.

Proiectul este realizat în colaborare cu Universitatea Carnegie Mellon și se adresează în special persoanelor cu dizabilități motorii, oferindu-le o alternativă accesibilă și non-invazivă pentru interacțiunea cu tehnologia.

Spre deosebire de soluțiile invazive precum Neuralink, această brățară promite un control intuitiv al dispozitivelor digitale fără implanturi sau intervenții medicale. Chiar și utilizatorii care nu își pot mișca complet mâinile ar putea beneficia de această inovație, care transformă semnalele subtile ale mușchilor în comenzi digitale precise.

Încercări eşuate în trecut

EMG-ul a fost folosit de mult timp pentru ca persoanele amputate să poată controla mâini protetice. Însă tehnologiile care folosesc această tehnică pentru a interacționa cu computerele sunt abia la început de drum.

În 2012, trei antreprenori canadieni au fondat compania Thalmic Labs, care a creat o brățară numită Myo. Aceasta era capabilă să transmită comenzi simple către computer folosind gesturi ale mâinii. De exemplu, cu o mișcare a mâinii puteai schimba un slide într-o prezentare PowerPoint. Totuși, produsul a fost retras câțiva ani mai târziu.

Dr. Reardon a început cercetări similare după ce a fondat, împreună cu alți doi neurocercetători, compania Ctrl Labs, în urma întâlnirii lor în cadrul unui program de doctorat la Universitatea Columbia. În 2019, start-upul a fost achiziționat de Meta, unde funcționează acum în cadrul diviziei Reality Labs.

Citeşte şi: Gigantul Meta anunță tehnologia care citește gândurile cu o acuratețe de până la 80%. Este Brain2Qwerty pasul tehnologic către „crimă-gândirea” lui Orwell?

Inteligenţa artificială- inovaţia cheie

Deși Dr. Reardon și colegii săi au prezentat tehnologia în mod privat de ani de zile, abia acum încep să o dezvăluie public, considerând că a ajuns la un nivel de maturitate suficient pentru piață. Inovația-cheie constă în utilizarea inteligenței artificiale pentru a analiza semnalele EMG.

După ce a colectat aceste semnale de la 10.000 de persoane care au testat prototipul, Dr. Reardon a folosit un sistem de învățare automată numit rețea neuronală. Este același tip de AI care stă la baza ChatGPT – pentru a identifica modele comune în date. Acum, dispozitivul poate recunoaște aceste tipare chiar și când este folosit de un utilizator nou.

„Poate funcționa imediat, fără să fi văzut vreodată date de la acel utilizator,” a spus Patrick Kaifosh, director de cercetare științifică la Reality Labs și unul dintre cofondatorii Ctrl Labs.

Potrivit lui Reardon – cunoscut și ca „părintele fondator” al browserului Internet Explorer de la Microsoft – Meta intenționează să integreze această tehnologie în produse în următorii ani. Toamna trecută, compania a demonstrat cum brățara poate fi folosită pentru a controla o versiune experimentală a ochelarilor săi inteligenți. Aceştia pot face poze, înregistra videoclipuri, reda muzică și descrie verbal lumea din jur.