Microgranturi 5.000 euro. Unde a găsit Chesnoiu fonduri pentru suplimentarea bugetului

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține ca bugetul alocat pentru microgranturile de 5.000 euro şi granturile de capital de lucru pentru IMM-uri, stabilit la 300 de milioane de euro, ar putea să fie suplimentat, existând discuții în acest sens cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

După cum se știe interesul pentru aceste măsuri de sprijin, pentru care înscierea s-a făcut în urmă cu aproape trei săptămâni, a fost foarte mare din partea fermierilor. Pentru micrograntul de 5.000 euro, de exemplu, au fost primite peste 32.000 de cereri, în condițiile în care sumele erau disponibile doar pentru 10.000 de beneficiari, desemnați pe principiul primul venit, primul servit, ceea ce a nemulțumit pe foarte multă lume. Lista celor care au accesat măsura poate fi consultată aiciLISTA-MICROGRANTURI-2.06.2022.

În cazul IMM-urilor, valoarea grantului putea să fie de până la 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 120.000 euro. În total, au fost înregistrate 10.961 de înscrieri, dintre care 9.678 eligibile și 1.283 respinse. Lista cu statusul solicitanților pentru programul IMM AGRI-FOOD (granturi pentru capital de lucru), conform evaluării realizate automat de sistem poate fi consultată aici. 

Adrian Chesnoiu spune că suplimentarea bugetului este cu atât mai importantă ,cu cât trebuie acordată o atenție mare pregătirii anului agricol 2022/2023, pentru că va fi o presiune ridicată la nivel internaţional pe materiile prime agricole, devenite materii prime strategice, acestea influenţând până la urmă toate politicile internaţionale.

„Am venit cu atragerea unor fonduri din alte surse, destinate altor domenii de activitate, către agricultură, către fermieri, către industria alimentară românească, astfel încât să putem să majorăm sprijinul pe care îl acordăm fermierilor noştri. Dau un exemplu: acele microgranturi şi granturi de capital de 300 de milioane de euro. Evident, nevoia este mult mai mare, dar am adus aceste 300 de milioane către sectorul agroalimentar. Facem eforturi să majorăm suma alocată. Sunt în discuţii cu domnul ministru Boloş (Marcel Boloş – ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene n.r.) să vedem dacă reuşeşte să identifice alte surse de finanţare prin care să putem să direcţionăm către cei care au depus în sesiunea de microgranturi şi granturi de capital de lucru tocmai încheiată”, a declarat Adrian Chesnoiu pentru Agerpres.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare totală de 300.000.000 de euro, introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole