Micul stat San Marino a legalizat avortul prin referendum

Cetățenii din San Marino au votat duminică, într-o proporție covârșitoare, legalizarea avortului, anulând astfel o lege care datează din 1865, conform Reuters.

Aproximativ 77,3% dintre alegători au votat pentru a permite întreruperea unei sarcini de până la 12 săptămâni. După acest interval, avortul va fi permis doar în cazurile în care viaţa mamei este ameninţată sau în cazul în care anomaliile sau malformaţiile găsite la făt „reprezintă un risc grav pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii”.

Aproximativ 22,78% dintre cetățenii din San Marino nu au susținut acest referendum, votând „nu”. 

Avortul este un subiect extrem de controversat în acest mic stat cu o puternică tradiţie catolică. De altfel, mica enclavă muntoasă din centrul Italiei a rămas unul dintre ultimele state din Europa, alături de Malta, Andorra şi Vatican, care interzic complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă, după cum notează Agerpres.

În total la acest referendum au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate. Rata participării s-a ridicat la 41,11%.

San Marino este recunoscut ca un stat în care progresul social a avut tendința de a fi lent. Femeile nu au primit dreptul de vot decât abia în 1960. De asemenea, femeile primit permisiunea de a ocupa funcții politice doar după anul 1974, iar divorțul a fost legalizat în 1986, la aproximativ 16 ani după Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole