Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus Hristos – tradiții și obiceiuri

Astăzi este o zi extrem de importantă pentru toți creștinii ortodocși: Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda și vândut pe 30 de arginți. Aflați ce trebuie să faceți și să nu faceți în această zi.

În Miercurea Mare se oficiază slujba de Sfântul Maslu. În rugăciunile rostite acum se invocă ajutorul Preasfintei Fecioare Maria, al Sfintei Cruci, al Sfinţilor şi îngerilor pentru însănătoşirea celor bolnavi.

În Evanghelii, Dumnezeu este numit doctor al sufletelor şi trupurilor noastre şi se invocă ajutorul Lui ori de câte ori este nevoie.

Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care ţin post negru în Miercurea Mare vor fi protejaţi de boli pe parcursul anului. Totodată, în Miercurea Mare tradiţia spune că nu trebuie să fii supărat pe nimeni, nici să înjuri sau să ai gânduri necurate. Vorbele calde şi cumpătarea îţi vor aduce linişte tot anul.

În unele zone ale ţării, copiii mergeau cu colindul prin sat şi le urat gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii primeau în dar ouă, care vor fi înroşite de Paşte.

În Miercurea Mare, la țară, în special, se păstrează interdicţia ca femeile să mai toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să „întoarcă” minţile celor care practică această îndeletnicire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...