Mihai Matei, ANIS: România are peste 10.000 de acte normative, o piedică în calea digitalizării

O provocare în calea digitalizării este faptul că în România avem peste 10.000 de acte normative şi o digitalizare a acestora ar duce la o struţocămilă, de aceea eforturile ar trebui concentrate şi pe zona de simplificare a legislaţiei, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei, la lansarea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală.

„Apropo de provocările Consiliului: în România avem peste 10.000 de acte normative şi asta este o provocare în calea digitalizării. Cred că dacă vom ajunge să digitalizăm 10.000 de acte normative vom ajunge la o struţocămilă. Cred că eforturile noastre trebuie concentrate şi pe zona de simplificare a legislaţiei. Şi aici o mare problemă o văd în zona achiziţiilor publice”, spune Mihai Matei, citat de Agerpres.

„Cred că este importantă o simplificare a legislaţiei achiziţiilor publice, care să facă întregul proces mult mai rapid şi mai transparent. Cred că este foarte importantă o deschidere către tehnologiile cloud. Mai cred foarte tare într-un principiu de IP first, pe care cred că sectorul public ar trebui să îl adopte cât mai curând, astfel încât sistemele să devină interoperabile şi cred că foarte mult este necesară accesibilizarea semnăturii electronice, asta apropos de cadrul legislativ”, mai explică acesta.

Investiții necesare în zona centrelor de date

Preşedintele ANIS a subliniat că sunt necesare investiţii în zona centrelor de date şi că trebuie acordată atenţie şi educaţiei, prin realizarea de parteneriate între sectorul public şi cel privat.

„Apropo de infrastructură, se vorbeşte de foarte multă vreme de identitatea digitală. Mă bucur că s-au făcut paşi în direcţia asta. Cred că există o vulnerabilitate pe zona centrelor de date disponibile autorităţilor publice şi cred că sunt necesare investiţii în zona centrelor de date. Şi nu în ultimul rând, este necesar să ne uităm şi la educaţie şi cum reuşim să facem parteneriate mai bune între sectorul privat şi cel public, astfel încât să reuşim să ne educăm copiii de mici. Datele nu ne avantajează foarte tare, dar cred că, dacă găsim o modalitate de a colabora instituţional şi în masă, am putea să facem paşi în zona asta a educaţiei”, a precizat Mihai Matei.

Consiliul Național pentru Transformare Digitală

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat, marţi, Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD), o structură consultativă reglementată prin Hotărârea de Guvern 89/2020.

Conducerea noii entităţi este formată din preşedintele ADR (care are şi calitatea de preşedinte CNTD) şi alţi 15 membri numiţi de către preşedinte. Activitatea CNTD se desfăşoară prin intermediul grupurilor de lucru tematice, iar componenţa acestora se stabileşte prin decizia preşedintelui ADR.

Pentru desfăşurarea activităţii, Consiliul colaborează cu instituţiile publice şi mediul academic, care pot fi invitate la lucrările grupurilor la iniţiativa Autorităţii pentru Digitalizarea României.

CNTD are ca obiective: elaborarea recomandărilor cu privire la politicile publice în domeniul transformării digitale (cu precădere cele din domeniile aferente grupurilor de lucru), participarea, în calitate de organism consultativ, la elaborarea cadrului normativ şi instituţional în domeniul transformării digitale, inclusiv cu privire la interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituţiilor publice, organizarea dezbaterilor pe temele de interes de pe agenda publică din domeniul transformării digitale, precum şi analizarea, respectiv propunerea de soluţii pentru transformarea digitală a instituţiilor publice din România.

ADR este o instituţie creată în anul 2020 cu scopul realizării obiectivelor Guvernului României în sfera transformării digitale a societăţii româneşti. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...