Mii de copii ucraineni au fost transferați în Rusia, fără acordul părinților

Publicat: 08 feb. 2023, 22:00, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Mii de copii ucraineni au fost transferați în Rusia, fără acordul părinților
Sursa foto: UNICEF

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, copiii sunt transferați în Rusia, fără acordul părinților lor. La Herson, oraș eliberat de invadatori, ”strategia militară” a Kremlinului se vede cu ochiul liber.

Anna Kmarska, 12 ani, originară din Herson, este reținută de mai multe luni, contra voinței părinților săi în teritoriile controlate de ruși. Acest oraș, unul din primele ocupate de militarii Kremlinului în urmă cu aproape un an, a fost eliberat de armată ucraineană în noiembrie. Dar mai mulți copii lipsesc, transmie BFMTV.

Este vorba despre deportarea copiilor, deoarece fiica mea nu a mai revenit. A plecat la școală și nu s-a mai întors, mărturisește mama Annei la micronul BFMTV.

Într-adevăr, înainte de plecarea rușilor, au apărut pliante pe care se putea citi: Părinții care doresc să-și trimită copiii în tabără de vacanță, să contacteze administrațiile școlilor din locul dumneavoastră de reședință.

Părinții Annei au acceptat această ofertă, pentru a-și feri fiica de bombardamentele neîntrerupte. De atunci, se luptă pentru a-și recupera fiica, aflată în Donbas și care strigă după ajutor. ”Mămica mea, te rog să mă aduci acasă, îmi lipsiți foarte mult, veniți și căutați-mă, a spus ea într-un videoclip obținut de BFMTV.

Din februarie anul trecut, mii de copii ucraineni au fost victime ale transferurilor forțate, organizate de autoritățile ruse. Potrivit platformei Children of War, peste 15.000 de dispariții au fost semnalate.

”Bloody Mary”

Aceste deportări sunt organizate în special de o femeie, Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului al lui Vladimir Putin din 2021. Pentru alții, ea a fost supranumită ”Bloody Mary”.

Fosta senatoare a partidului prezidențial implementează politica de deportare a copiilor, pe care și-o asumă și chiar o expune pe contul Telegram.

Copiii originari din aceste teritorii sunt ai noștri și viitorul lor este aici cu copiii ruși, clamează ea în clipuri propagandistice.

Pentru Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International, aceste transferuri de copii fac parte dintr-o politică militară.

Deportați în Siberia

La 4.000 de kilometri de Donbasul natal, BFMTV a mers să întâlnească unii din acești copii adoptați, fără acordul părinților lor, de familii ruse. Roman Vinogradov, pastor din Sadovy (Siberia), a adoptat cinci copii ucraineni în baza unui decret al lui Putin, care face posibilă acordarea naționalității într-un timp record.

Potrivit cuplului, tineri ucraineni, acum ruși, trăiesc împliniți. Totuși, după câteva minute de la începutul interviului cu unul dintre ei, Alla, izbucnește în plâns.

Viața mea a fost bună. Înainte de a fi plasată, trăiam într-un mic sat din Donbas. Locuiam într-o casă. Cu mama mea și cu sora mea Alessia, spune ea.

Mama lor, care a pierdut tutela copiilor săi din cauza problemelor cu alcoolul, nu-și va recupera niciodată copiii, potrivit lui Roman Vinogradov: ”Dacă va veni să-și revendice drepturile de mamă, ea nu va obține nimic”.

125 de copii evacuați

În fața acestei situații, unii părinți nu s-au resemnat. Natalia Borisenko a reușit să ajungă la copii, împreună cu alți părinți, prin Belarus. Și odată ajunși în ”tabăra de vacanță”, părinții chiar și-au recuperat copiii.

”Nu știam dacă vom reuși”, a spus mama Dariei (12 ani), sosită în gara Harkiv.

Când a revenit acasă, Daria a povestit despre strategia rușilor de a-i face pe copii să-și uite familiile. Amăgiți cu cadouri, bine hrăniți și ocupați cu activități fizice și recreative, tinerii adolescenți stau mai multe săptămâni în aceste centre, înainte de a fi plasați în familii ruse și a li se anula identitatea ucraineană. Cu toate acestea, mi-a fost dor de mama și de casa mea, toți ne doream să ne întoarcem acasă, povestește Daria la microfonul BFMTV.

La sfârșitul lunii ianuarie, doar 125 de copii s-au întors din Rusia, ca Daria.