Mii de soldați americani, elicoptere și mașini de război la granița Poloniei cu Ucraina

Zeci de paraşutişti americani au sosit miercuri pe aeroportul Rzeszow din Polonia, în cadrul unei desfăşurări a câteva mii de soldaţi pentru a consolida flancul estic al NATO, pe fondul tensiunilor cu Rusia, relatează AFP.

Potrivit unor jurnalişti AFP, soldaţii au coborât dintr-un avion de transport militar Boeing C-17 şi au urcat în autobuze pe aeroport, aflat la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Un alt grup de soldaţi, de aproximativ 12, s-a îmbarcat la bordul a două elicoptere Black Hawk care au decolat. Două elicoptere Chinook au aterizat pe aeroport.

Maşini blindate, camioane militare, containere şi zeci de soldaţi au fost văzuţi într-o tabără amenajată în şi în jurul unui centru de conferinţe, în faţa terminalului aeroportului.

”Nu ştim încă” cât va dura această misiune, a declarat pentru AFP un sergent de la un punct de control din tabără, sub rezerva anonimatului.

Soldaţi din Divizia 82 Aeropurtată cu sediul în Carolina de Nord aterizează din 5 februarie pe aeroport, situat în apropiere de satul Jasionka.

Aeroportul funcţionează şi ca terminal civil obişnuit pentru regiunea Podkarpackie, cu zboruri Ryanair către Londra şi Manchester.

Statele Unite au declarat că intenţionează să desfăşoare temporar un total de aproximativ 4.700 de trupe suplimentare în Polonia, membră a UE şi NATO, ca răspuns la acumularea de trupe ruseşti în jurul Ucrainei.

Aproape 10.000 de soldați americani vor fi în Polonia

Întăririle vor aduce prezenţa militară americană în Polonia la aproximativ 10.000 de oameni.

Generalul Chris Donahue a declarat jurnaliştilor că trupele americane vor ”apăra, dacă va fi necesar, orice parte a NATO”.

”Această desfăşurare este o măsură prudentă pentru a preveni în mod colectiv orice act de război. Este de natură defensivă”, a explicat el.

Mai multe articole...

  1. România are un gram de noroc.

    Rusia spune că nu a plănuit niciodată să atace Ucraina, dar dorește să stabilească „linii roșii” pentru a împiedica vecinul său să adere la NATO, pe care o consideră o amenințare la adresa propriei securități.

    Kremlinul a spus că Putin este dornic să negocieze cu Statele Unite, care a oferit discuții privind controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii, excluzând în același timp dreptul de veto asupra viitoarei aderări la NATO a Ucrainei.

    Dar Rusia a mai spus că ar fi pregătită să redirecționeze exporturile de energie către alte piețe dacă va fi lovită de sancțiuni, pe care Washingtonul și aliații săi le-au amenințat dacă va invada Ucraina.

    Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a spus că sancțiunile împotriva băncilor ruse vor fi „neplăcute”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole